Ange ditt sökord

Annons:

Extremt torr hud, hårbotten m.m.

Jag är 51 år och kvinna och har sedan en tid drabbats av flera olika "hudåkommor". Huden är allmänt extremt torr, hårbotten "flagnar" och är torr och kliar, i öronen har jag eksem och klåda som ibland också gör ont, runt ögonen har jag fått eksem och ögonlocken svullnar upp med jämna mellanrum, mina naglar är extremt spröda och går av så fort de vuxit ur. Vad kan detta bero på?

Huden förändras med åldern, och man vet att det blir successivt vanligare med torr hud ju äldre man blir. Naglarna bildas som 3 lager som ligger ovanpå varandra. Torkas naglarna ut med t.ex mycket vattenkontakt, lösningsmedel mm har de 3 lagren svårt att hålla ihop och nageln börjar "skiva sig".
Lite svårt att exakt säga vad Dina besvär beror på. Det kan vara uttryck för mjälleksem, och då är behandlingen t.ex mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral, som köps på Apoteket. Blir Du inte bättre av detta, tycker jag Din husläkare/vårdcentral får titta på Dina hudbesvär för hjälp och att kunna bedöma ifall det är eksembesvär eller kanske lindrig psoriasis.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!