Ange ditt sökord

Annons:

Extremt svåra eksem

Hej! Jag skriver till er angående min sambo. Han har sen ca tre år tillbaka haft problem med eksem. I början var det inte alltför jobbigt, men NU! Han är röd, kliig och torr (fjällande) över hela kroppen. Det ser ut ungefär som om han vore brännskadad, jag kan inte beskriva det på något annat sätt. Han tycker självklart att detta är fruktansvärt jobbigt. Framför allt med tanke på att inget hjälper. Han har varit hos en hudläkare, bytt yrke, provat salvan Protopic nu sist, men har annars provat allt. Kortison-tabletter hjälper för stunden, men sen är det likadant igen. Vi har provat allt känns det som och tänkte nu se om ni möjligtvis kunde ge oss en vägledning till vad detta kunde tänkas vara!
MVH Malin

Hej!
Din sambo har ett svårt eksem. Kortisontabletter är ingen framkomlig väg, eftersom han ju inte kan äta kortison hela tiden. Han bör naturligtvis ha vård hos hudspecialist med bra behandlingsmöjligheter. I perioder kan kalibad och ljusbehandling vara till nytta. Hos hudspecialisten görs också utredning utifrån symtomen, kanske hudprov (=biopsi), blodprover för att kolla atopi tex pollenallergi, och lapptest på ryggen för att utröna kontaktallergi.
Det bästa han kan göra är att leta upp en hudspecialist som han har förtroende för, och sedan hålla fast vid henne/honom. Det är lätt hänt att man annars "vandrar runt" i sjukvården i sin desperation, och det underlättar aldrig för patienten som ju redan har det jobbigt!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: