Ange ditt sökord

Annons:

Extrema inflammationer över kinden

Hej. (Jag är pojke och snart 18 år.)
Det var för c:a ett år sen jag först upptäckte något yttrande av denna infektion (eller vad det nu är?). Det kliade till på kinden och av en slump befann jag mig i badrummet då och det såg ut som en helt vanlig finne, tills hela kinden svällde upp till en sån storlek att det kunde varit en pingisboll innanför, och då överdriver jag inte. Efter det har kinden sett rödprickig ut, med små andra missfärgningar och även små fula utslag (?) som skulle kunna vara ärr. Sen det året har samma kind svullnat upp lika brutalt ytterligare en gång. Alltså den andra kinden har alltid varit som vanligt, förutom att missfärgningarna och utslagen även finns på den sidan. Jag har även märkt av detta symtom i baksidan av öronsnibbarna, där hela delen av öronsnibben blir som en liten boll. Fast jag tror att öronproblemet lika gärna kan vara vanlig akne, eller kanske impetigo med tanke på efterskorpan. Jag misstänker även att dessa yttringarna på kinden inte är rosacea. Observera att det är ett mycket lokaliserat område under ögat och 6cm ner över kinden. Det finns inte ett spår av det på näsan eller runt omkring, nedåt käken osv. Det är ett fruktansvärt kosmetiskt problem när svullnaden uppstår.. Hjälp fordras.

Jag tror att det du beskriver är en ovanlig form av akne som kallad cystisk akne. Man kan då med ojämna mellanrum få mycket kraftig inflammation i flera talgkörtlar som smälter samman till ett cystiskt (hålformat) område som kan vara stort som en pingisboll. Denna typ av akne kan också finnas på örsnibbar. Läs mer om cystisk akne i vår nya artikel om akne här på vår hemsida!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: