Ange ditt sökord

Annons:

Extrem hudflagring och sprickbildning på fötterna

Hej,

Jag heter Joakim, är 42 år och har vad man lite skämtsamt kallar för elefantfötter. Fötterna är extremt torra och har sprickbildningar både på sidorna av foten, undertill och runt bägge stortårna. Jag har bytt skor vid flera tillfällen under sista tiden och bor just nu i ett tropiskt land där fukt och barfotagång är vanligt.

Till och från har jag haft lite problem med torra fötter men nu verkar sprickningarna och avflagringen tillta rejält. Känns lite märkligt faktiskt – och obehagligt. Emmelanåt har jag klåda på ställen där det spruckit men jag har bara smärta där sprickan är så djup att ömtålig hud blottlagts.

När det är som värst, filar jag fötterna och smörjer in dem med Apotekets salva för torra fötter. Det hjälper visserligen ett par dagar (om jag fortsätter med behandlingen varje kväll) men jag vill ändå veta varför det är så här.

Jag har ett rätt så stillasittande kontorsarbete.

Vore tacksam för snabbt och uttömmande svar.

Med vänliga hälsningar,

Joakim

Snabba och totalt uttömmande svar kan vara svåra, men ska försöka utan att ha sett "elefantfötterna".
Antingen kan det "bara" vara det man ibland kallar för tylotiskt eksem, där ordet tylos står för en beskrivande term av att det är torrt och "valkigt". Kommer ofta i medelåldern. Behandlingen är fotbad för uppmjukning, nedfilning med fotfil och att använda rikligt med feta, mjukgörande krämer. Vill Du ha en fetare salva kan man gärna använda Apotekts Repair eller Ceridal. Behöver man en bättre avfjällande kräm är Locobase LPL bättre (är lite sur och kan svida om huden är sprucken - inget farligt men kan vara obehagligt).
Har Du vistats mycket utomlands och gått barfota ska man utesluta en svampinfektion på fötterna. Prov kan tas via vårdcentral eller husläkare - behandling för detta blir naturligtvis helt annorlunda (om det visar sig vara en svampinfektion).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!