Ange ditt sökord

Annons:

Elocon kräm under graviditet?

Hej!
Jag är gravid i vecka 11 och har fått utslag, en liten fläck på ryggen, en koloni under höger bröst och några utslag mellan brösten, alla växer kring BH-bandet. Jag uppsökte läkare, han tyckte inte att det verkar som bältros, och skrev istället ut elocon kräm (styrka tre), jag ska smörja en gång om dagen tills utsladen gått bort, och trappa ner sedan. Är detta ofarligt då jag är gravid? Jag känner mig orolig efter att ha läst bipacksedeln.

Kortisontabletter till gravida möss har gett viss fosterpåverkan, därav texten på bipacksedeln. Man tror mössen i detta avseende skiljer sig från människan. Man rekommenderar dock (om man inte måste) att avstå från kortisontabletter i början av graviditeten. När man använder en kortisonkräm stannar nästan allt kvar och utövar sin effekt i huden, men en liten del kan sugas upp av kroppen. Elocon är gjord på det sättet att så lite som möjligt tas upp av kroppen och det som tas upp "klipps sönder" snabbt i levern och därmed har det ingen effekt längre. Elocon är sannolikt den säkraste kortisonkrämen, som är lite starkare än den receptfria Hydrokortisonet, att använda under graviditeten. Man rekommenderar dock att man begränsar den hudyta som behandlas dagligen, så det inte blir till hela kroppen. Jag själv skulle inte vara orolig att använda det som läkaren föreskrivit, om detta är lugnande.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!