Ange ditt sökord

Annons:

“Elefanthud”/eksem på händerna, vad ska man behandla med?

Hej.
Har en son som har haft eksem i 17 år på händerna och har använt olika cortison cremer (Locoid och Mildison) även mjukgörande (Propylenglykol 20%) men inget hjälper. Nu börjar han få sk. “Elefanthud”, vad ska man nu smörja med? Nu kommer även vintern och eksemen igen.
Fick höra att han kanske behöver ha ett tillskott av olika oljor som finns i tablettform, kan det kanske vara ngt.?

Hej!
Handeksem hos unga vuxna kommer ofta som en fortsättning på atopiskt eksem som hos barn ofta sitter i böjveck. Behandlingen av handeksem riktar in sig på dels att skydda huden och bygga upp den skadade barriären, dels att läka inflammationen i eksemet. Hudskydd är bland annat att undvika nötning och våtarbete, tex diskning. Mjukgörande krämer tillför fett och fukt under tiden huden reparerar sin barriär i läkningstiden efter ett eksem. Viktigaste inflammationsbehandlingen är kortisonsalvor och -krämer, ofast räcker inte grupp I (Mildison) eller grupp II (Locoid) utan man behöver använda grupp III (Tex Elocon, betnovat) eller tom grupp IV (tex Dermovat). En starkare kortisonsalva behövs alltså i din sons fall, och ibland kan man ha nytta av att lägga till någon ljusbehandling. Fleromättade oljor har tilldragit sig mycket intresse i behandling av framför allt atopiskt eksem, sk gammalinolensyra särskilt. Det finns dock inte mycket publicerat kring gammalinolensyra och handeksem, och av det lilla som finns publicerar flera författare att det INTE blev någon skillnad i handeksemet efter att patienterna åt gammalinolensyra under lång tid. Du bör söka husläkare och be om remiss till hudspecialist, det kan också vara aktuellt med yrkesrådgivning i detta fall.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: