Ange ditt sökord

Annons:

eksem/mjäll i hårbotten.

Hej. Jag är kvinna 35 år. Har haft enorma problem med exem(sebore) i hårbotten. Inget hjälper. Det kan var lite bättre när jag solar solarium. Fick av senaste läkaren ett dyrt schampo på licens Balnetar och en efterbehandlande lösning Betnovat(stark steorid) Dyrt och utan hjälp. innan har jag provat Lococid,selsun och alla receptfria medel. Eksemet begränsar sig innom hårfästet. Dettta är besvärande. det blir oxå ibland fuktiga sår. Och allt man häller i hårbotten svider. Ska jag behöva raka av mig håret??Det är oxå himmla krångligt att få tid hos hudspecialist. Först ska man uppta husläkarens bristande tid. För att endast få ett papper. Och sedan börja om i kösystemet.(fast det kan inte du hjälpa) Mycket tacksam för råd. (har oxå provat det mesta på frisörsalonger och hälsokost) Tror att olivoljetvål funkat bäst. Vänliga hälsningar Eva.

Svar till signaturen E.S
Seborroiskt eksem (mjälleksem) är mycket vanligt och jag förstår av den stora mängd frågor som kommer in att detta är ett vanligt och stort problem för många. Mjälleksem hör till gruppen endogena (inifrån kommande) eksem, vilket betyder att man har en inre benägenhet att få detta eksem. Det som är bekymmersamt med mjälleksem är att eksemet ibland kommer tillbaka när man slutar behandla. I grundbehandlingen ingår något schampo som minskar halten jästsvamp (ex Fungoral, Ketoson). Man kan tvätta både hud och hårbotten med detta schampo. Vid eksem i ansiktet får endast hydrokortisonkräm användas, starkare kortison ger vid längre tids användning biverkningar. Sol, sommar och saltbad brukar förbättra. Det är nog ändå så att behandligen hjälper men besvären återkommer när man slutar och det kan jag tyvärr ej heller råda bot mot.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 mars, 2002 Publicerad: 12 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: