Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/klåda på benen under sommaren

Hej! Jag är 20 år gammal och har sedan 2 månaders ålder lidit av atopiskt eksem, så jag har en del erfarenhet av det. Men vad som sticker ut är att varje sommar, och jag menar VARJE sommar kliar det alltid extremt mycket på mina ben. Så mycket att det inte går att låta bli att klia, och jag blir galen. Flera nätter ligger jag sömnlös pga allt kliande. Jag gör mitt bästa att inte klia, jag försöker inte använda naglarna utan handflatorna. Det enda som verkar fungera ibland är att hämta is och lägga på benen. Jag smörjer och smörjer både med mjukgörande och kortison (dock endast kortison ibland). Min fråga är helt enkelt varför just på sommaren? och alltid kvällstid? och finns det något mer jag kan göra för att få det att försvinna? Jag blir galen av det. Sedan undrar jag om det finns någon chans att eksemet kommer försvinna? Efter 20 år är det ganska tröttsamt.

Atopiskt eksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av alla dagens barn har detta i varierande svårighetsgrad. Av dessa kommer det bli bättre/försvinna under uppväxten hos majoriteten, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet.
Många upplever mer besvär av klåda till kvällen, framförallt när man gått och lagt sig. Det sammanhänger sannolikt med att man slappnar av och kan ostört bli mer fokuserad på klådan och dessutom i sängen blir det gärna varmt, och det ökar klådbenägenheten. Många blir bättre på sommaren, men inte alla. Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, och många tycker att ett innehåll med propylenglykol har en klådstillande effekt - som Propyless och Propyderm från Apoteket. Annars brukar en mer potent (starkare) kortisonkräm ofta fungera bäst. Klådan är ett tecken på att Din behandling av Ditt eksem är "för mesig". Du skulle säkert snabbt bli bättre med en stark kortisonkräm som Elocon eller Betnovat (i början dagligen i 1-2 veckor, sen underhåll 2 gånger i veckan). Detta kräver dock läkarrecept.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!