Ange ditt sökord

Annons:

Eksem/blåsor på handryggar, handleder och ovansida av fingrar

Hej!

Har i cirka 2 års tid (ungefär) haft problem med röda små små utslag/knottror på ovansida av fingrar, handryggar o runt handleder. De är vanligast på ovansida av fingrar och mellan fingrar. De kommer oftast ensamma men kan ibland förekomma i små grupper. Ibland blir det som små varblåsor med en rodnad runt, dessa kliar som värst. De liknar en liten variant av follukuliter men detta tror jag inte det är då de kan förekomma på ställen på händerna som saknar hårsäckar.

Tillståndet av detta problem är dock väldigt varierande. En del veckor kan jag vara helt problemfri medans jag andra veckor kan ha mer problem. De läker hursomhelst ganska snabbt men kan "ploppa upp" lika snabbt. Jag har dock inte kunnat relatera detta till någon speciell kost eller liknande (var mjölkallergiker förr), eftersom jag prövat att variera. Hursomhelst så kan jag uppfatta det som att de veckor jag är helt problemfri så känns det som att jag undvikit att tvätta händerna för ofta samt varit noggrann med att smörja in med min Propyless-kräm, men är inte säker på detta.

Tror ni att detta skulle kunna vara någon form av atopiskt eksem? Har haft väldiga problem med det förr i tiden och det känns ju nästan som att jag är överkänslig mot tvål och vatten? Svårt att gå till hudläkare med detta besvär då det är stor chans att det inte syns alls när jag väl fått tid. Fick tidigare i vintras diagnosen atopiskt eksem på överarmar, skulderblad och bål. Fick då Propylessen utskriven och det känns som den hjälpt lite. Har även prövat med svampmedel (ingen skillnad) men tror inte att det har något med den åkomman att göra eftersom utslagen kan läka av sig själv bara på några dagar.

Tror ni att detta är HELT OBOTLIGT? Väldigt irriterande problem...

Tacksam för svar!

Atopiskt eksem är vanligt, och man räknar att av dagens barn kommer ca 20% få varierande eksembesvär. De allra flesta blir bättre under åren, men man räknar med att ca 10-15% har kvar besvär upp i vuxenlivet. Tillhör man dessa, sitter eksembesvären främst som handeksem o/e som eksem i ansikte/hals. Grundbehandlingen är att försöka minska uttorkningen på huden i form av för mycker vatten/tvål-kontakt och hela tiden smörja in huden. Räcker inte detta brukar en kortisonkräm ha god effekt och kan gärna användas lite mer intensivt när besvären kommer. Hudeksembesvär hos vuxen som beror på bakomliggande matallergi är mycket ovanligt, så jag tycker att Du äter det Du tål och vill.
Sen kan man även tänka sk Dyshidrotiskt eksem, dvs man tror att det har med svettkörtlarna att göra. Kommer i perioder med små/större blåsor i händer och ffa utefter fingrarnas sidor. Behandling likartat enligt ovan, men vid besvär kan man dåp behöva en starkare kortisonkräm som Elocon eller Betnovat.
Lite svårt att säga om framtiden. I vilket fall som helst ska Du nog undvika ett "fuktigt arbete" som inom sjukvården, städare eller hårfrisör.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!