Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, vita fläckar

Hej! Min dotter är 14 år och har haft eksem i hela sitt liv. Hon har eksem i båda armvecken, hals och ibland också sprickor i örsnibbarna. När hon var liten hade hon även eksem i knävecken, men de har helt försvunnit nu. Läkarna kallar detta babyeksem, och det enda de har att ge till hjälp är kortisonsalvor. Huden i armvecken är tjock, uttorkad och röd i värsta fall. Nu har hon fått vita fläckar i stora partier runt armvecken och på halsen. Hon har nog haft fläckarna ett längre tag men de syns extra bra nu när hon är brun. Nu har hon fått komplex för detta och vill sällan visa armvecken. Hon är brun upp till nyckelbenen, och upp därifrån är hon vit. Hon har även vita, torra fläckar i pannan. Vi har använt från kortison till mjukgörande salvor men detta tycks inte hjälpa. På ett apotek i Spanien sa de att de vita fläckarna berodde på A-vitamin brist, kan detta stämma? Hur kan vi få bort det vita och torra?

Böjveckseksem, eller atopiskt eksem som det även heter, har succesivt blivit allt vanligare och man räknar nu med att ca 20-25% av Sveriges barn har detta. Många blir bättre under uppväxten, men ca 10-15% har kvar sitt eksem i vuxen ålder.
Orsaken är multifaktoriell, där den torra huden med ett för lågt fettinnehåll är nog huvudproblemet. Grundbehandlingen består i mjukgörande krämer, som tex Propyless eller andra märken. Att det blir kvarstående vita fläckar i huden beror i de flesta fallen på en underbehandling, dvs är eksemet aktivt och obehandlat omsätts huden snabbare än normalt och tar med sig "solbrännan ut med fjällen". Har barnet ett svårare eksem, hjälper det inte alltid med bara receptfria krämer eller svagare kortisonkräm, utan det behövs nog en kraftigare som t.ex Elocon eller nån annan "stark kortisonkräm". Skulle inte detta fungera kan man ibland ge sk ljusbehandling. Att det skulle bero på nån vitaminbrist finns det inga belägg för.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: