Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, vita fläckar

Hej! Min dotter är 14 år och har haft eksem i hela sitt liv. Hon har eksem i båda armvecken, hals och ibland också sprickor i örsnibbarna. När hon var liten hade hon även eksem i knävecken, men de har helt försvunnit nu. Läkarna kallar detta babyeksem, och det enda de har att ge till hjälp är kortisonsalvor. Huden i armvecken är tjock, uttorkad och röd i värsta fall. Nu har hon fått vita fläckar i stora partier runt armvecken och på halsen. Hon har nog haft fläckarna ett längre tag men de syns extra bra nu när hon är brun. Nu har hon fått komplex för detta och vill sällan visa armvecken. Hon är brun upp till nyckelbenen, och upp därifrån är hon vit. Hon har även vita, torra fläckar i pannan. Vi har använt från kortison till mjukgörande salvor men detta tycks inte hjälpa. På ett apotek i Spanien sa de att de vita fläckarna berodde på A-vitamin brist, kan detta stämma? Hur kan vi få bort det vita och torra?

Böjveckseksem, eller atopiskt eksem som det även heter, har succesivt blivit allt vanligare och man räknar nu med att ca 20-25% av Sveriges barn har detta. Många blir bättre under uppväxten, men ca 10-15% har kvar sitt eksem i vuxen ålder.
Orsaken är multifaktoriell, där den torra huden med ett för lågt fettinnehåll är nog huvudproblemet. Grundbehandlingen består i mjukgörande krämer, som tex Propyless eller andra märken. Att det blir kvarstående vita fläckar i huden beror i de flesta fallen på en underbehandling, dvs är eksemet aktivt och obehandlat omsätts huden snabbare än normalt och tar med sig "solbrännan ut med fjällen". Har barnet ett svårare eksem, hjälper det inte alltid med bara receptfria krämer eller svagare kortisonkräm, utan det behövs nog en kraftigare som t.ex Elocon eller nån annan "stark kortisonkräm". Skulle inte detta fungera kan man ibland ge sk ljusbehandling. Att det skulle bero på nån vitaminbrist finns det inga belägg för.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!