Ange ditt sökord

Annons:

Eksem vid kall väderlek

Jag har en fråga om eksem på händerna, ovanpå och inne i handflatorna, mest vid tummarna och periodvis även ut mot fingrarna.

Problemen är stört vid kall väderlek och i vatten.

“knottriga” utslag o mycket, stela händer och litet ont i mellanåt. Nu nalkas en tid då jag har mycket besvärligt, börjar med tumhandskar i skinn och fårull tidigt.

Som baby hade jag böjveckseksem och sökt läkare som tonåring och testats, med svar allergisk mot nickel.
Har haft olika hydrocortisonsalvor, men inget har hjälpt något nämnvärt.
Arbetar som civilingenjör, projektledare i byggbranchen, mycket pappersarbete, som jag också har tänkt på, med anledning av allergi.
Jag vägde över 5kg när jag föddes, min mamma hade mycket vätska i kroppen under sin graviditet, var inne på “urvattning” flera gånger under graviditeten, som också har inverkat på min hud sägs det.
Har du något råd att ge mig?

Svar till signaturen Köldeksem?
Du har ett icke allergiskt kontakteksem på händer på basen av atopiskt eksem. Då hudens barriär är dålig från början vid atopiskt eksem får man mycket lätt ett handeksem i vuxen ålder vid kontakt med vatten,kyla rengöringsmedel och andra uttorkande ämnen.
Till detta har kommit ett allergiskt kontakteksem mot nickel och denna kombination av allergiskt och icke allergiskt eksem är vanlig och naturligtvis mer svårbehandlad.
För det första måste du försöka undvika all kontakt med nickel vilket inte är så lätt då nickel finns i många föremål runtomkring oss såsom nycklar, handtag, pengar smycken.
Vidare måste du undvika kontakt med vatten och rengöringsmedel och ALLTID ha handskar på dig vid alla typer av våtarbete.
Du måste ochså hela tiden smörja in huden med mjukgörande och med kortisonkräm när du har eksem. Köld förvärrar eksemet och du bör vara noga med handskar på vintern.
Däremot har de problem som din mor hade under graviditeten inget som helst att göra med dina eksem. Det kan jag faktiskt säga med 100% säkerhet. Dina besvär delar du med många andra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 november, 2001 Publicerad: 19 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: