Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, spridit sig genom åren

Hej och tack för en utomordentlig bra sida!

Jag är i dagsläget 20 år och har sedan barnsben haft böjveckseksem. Riktigt extremt under mina första levnadsår. Sedan har det avtagit och förra året runt dec-jan fick jag utslag i ansiktet. Först runt ögonen vilket såsmåningom spred sig i hela anisktet och hals. Jag var så torr att det kändes som om jag gned handen mot något riktigt torrt. Såsmåningom gick det över, MEN har istället fått eksem lite överallt. Börjat sprida sig på armar, låren, knäveck, hals och FRAMFÖRALLT runt ögonen. Idag när jag skriver detta har ansiktet återigen svullnat och känner att jag är på väg att få ett sådant stort utslag i hela ansiktet. Jag vet att jag är allergisk mot tomat etc, åtminstone sades det att jag har extra mycket a.b. mot liknande grönsaker.
Eksem är något man får leva med, men jag kan nog misstänka att även kemikalier kan påverka i framtiden då jag kommer jobba inom vården. Försöker använda oparfymerade schampo, diskmedel etc - men finns det verkligen inget jag kan göra åt detta? Kan inte ens koncentrera mig på studier när hela ansiktet först ser riktigt hemskt ut och även kliar så enormt mycket. Det har svullnat lite och jag är extremt torr framförallt runt ögonen, jag fäller hud dagligen. Samma sak med hårbotten och mina bröstvårtor. De blir extremt torra och det blir att jag fäller hud.
Tacksam för alla tips och råd.

Mvh, HN

Hej!
Du ger en bra beskrivning av hur atopiskt eksem kan utvecklas under åren, först besvärligt i barndomen, sen ganska bra en period från sena tonåren och sen åter besvär i vuxen ålder men då inte lika mycket i böjveck utan mer i ansiktet och på halsen. Visst finns det mycket att göra: Du behöver träffa en hudspecialist som kan bedöma hur du behandlar din hud både i lugna perioder, mest med mjukgörare och kanske en svag kortisonsalva/kräm, och i sådana aktiva perioder som nu, då du behöver starkare kortisonkrämer eller kanske någon av de nya immunnedsättande lokalbehandlingarna (tacrolimus eller pimekrolimus salva eller kräm). Ibland kan en periods behandling med ultraviolett ljus 2-3 ggr per vecka, göra "underverk". Ibland när det är så besvärligt som du besriver, behöver man lägga till antibiotika. Dessutom behöver du diskutera framtida yrkesval mm med någon som är kunnig om eksem och de faktorer som påverkar eksemet i negativ riktning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!