Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, spridit sig genom åren

Hej och tack för en utomordentlig bra sida!

Jag är i dagsläget 20 år och har sedan barnsben haft böjveckseksem. Riktigt extremt under mina första levnadsår. Sedan har det avtagit och förra året runt dec-jan fick jag utslag i ansiktet. Först runt ögonen vilket såsmåningom spred sig i hela anisktet och hals. Jag var så torr att det kändes som om jag gned handen mot något riktigt torrt. Såsmåningom gick det över, MEN har istället fått eksem lite överallt. Börjat sprida sig på armar, låren, knäveck, hals och FRAMFÖRALLT runt ögonen. Idag när jag skriver detta har ansiktet återigen svullnat och känner att jag är på väg att få ett sådant stort utslag i hela ansiktet. Jag vet att jag är allergisk mot tomat etc, åtminstone sades det att jag har extra mycket a.b. mot liknande grönsaker.
Eksem är något man får leva med, men jag kan nog misstänka att även kemikalier kan påverka i framtiden då jag kommer jobba inom vården. Försöker använda oparfymerade schampo, diskmedel etc - men finns det verkligen inget jag kan göra åt detta? Kan inte ens koncentrera mig på studier när hela ansiktet först ser riktigt hemskt ut och även kliar så enormt mycket. Det har svullnat lite och jag är extremt torr framförallt runt ögonen, jag fäller hud dagligen. Samma sak med hårbotten och mina bröstvårtor. De blir extremt torra och det blir att jag fäller hud.
Tacksam för alla tips och råd.

Mvh, HN

Hej!
Du ger en bra beskrivning av hur atopiskt eksem kan utvecklas under åren, först besvärligt i barndomen, sen ganska bra en period från sena tonåren och sen åter besvär i vuxen ålder men då inte lika mycket i böjveck utan mer i ansiktet och på halsen. Visst finns det mycket att göra: Du behöver träffa en hudspecialist som kan bedöma hur du behandlar din hud både i lugna perioder, mest med mjukgörare och kanske en svag kortisonsalva/kräm, och i sådana aktiva perioder som nu, då du behöver starkare kortisonkrämer eller kanske någon av de nya immunnedsättande lokalbehandlingarna (tacrolimus eller pimekrolimus salva eller kräm). Ibland kan en periods behandling med ultraviolett ljus 2-3 ggr per vecka, göra "underverk". Ibland när det är så besvärligt som du besriver, behöver man lägga till antibiotika. Dessutom behöver du diskutera framtida yrkesval mm med någon som är kunnig om eksem och de faktorer som påverkar eksemet i negativ riktning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: