Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som sprider sig – hjälp, vad ska jag göra?

Jag har sedan ca 2 månader tillbaka fått någon sorts utslag. Det började med större områden bara juust i armvecken. Huden såg då "tunn & glansig" ut & det kliade. Områdena var även väldigt röda. Jag besökte en läkare som sa att det var eksem & att jag skulle ta det lugnt med tvål osv. Han skrev ut en kortisonsalva som tydligen skulle hjälpa. Det vill jag lova att det inte gjorde.

Nu, några veckor efter, så har utslaget spridigt sig över mestadels hela kroppen. Dom sitter över hela armarna, ryggen, rumpan, framsidan av knäna,öronen & nu även i ansiktet. Dom har dessutom ändrat form. Dom är ju mer som flera utslag ist för ett enda stort ihopsittande. Nästan som (till en början) små myggbett. Extremt röda, KLIANDE, vätskefyllda. Eftersom jag speciellt i sömnen kliar sönder mig så blöder det en del & dom förblir blöta med någor gult i mitten. Varliknande eller något sådant. Det är nästan som jag återigen skulle fått vattkoppor eller dylikt.

När jag kliar sönder mig så är det inte bara ett litet pyttehål som går upp, utan det är större partier som nästan ser ut att lossna av. Jag tycker det är väldigt otäckt. På nedre delen av ryggen sitter det värsta. Det är ca 5cm stort. Inte lika rött som de andra men mer hudlossande. Man kan "dra bort" stora delar av skinnet. Det är ibland väldigt torrt. Men för det mesta ett väldigt blött utslag även det ´gulaktigt. Jag blir tokig & vet inte vad jag ska göra eftersom min läkare säger att det beror på för mycket dusch osv.

Salvorna/krämerna jag testat hjälper ju inte alls. Det känns som det dag för dag kliar mer & mer! Hjälp, vad ska jag göra?!

Att ha en spridande hudsjukdom väcker oro och ångest, ffa när det inte det hjälper med de utskrivna salvor som Du fått. På det sätt Du beskriver Dina utslag med klåda, vattkoppsliknande, vätskande besvär mm får jag den känsla att det har blivit en infektion i hudbesvären, det vi kallar impetigo (eller svinkoppor på svenska). En bakteriell infektion i huden som beror på antingen stafylokocker eller ibland på streptokocker (halsflussbakterier). Jag skulle rekommendera Dig att ta kontakt med Din vårdcentral igen och ta en bakterieodling från huden. Sen sannolikt ge Dig en kombination med ett antibiotika tillsammans med en starkare kortisonkräm, för att snabbt dämpa själva klådan. Detta borde ha betydligt bättre effekt.
/Anders

Läs även frågor och svar om impetigo (svinkoppor).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!