Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som sprider sig – hjälp, vad ska jag göra?

Jag har sedan ca 2 månader tillbaka fått någon sorts utslag. Det började med större områden bara juust i armvecken. Huden såg då "tunn & glansig" ut & det kliade. Områdena var även väldigt röda. Jag besökte en läkare som sa att det var eksem & att jag skulle ta det lugnt med tvål osv. Han skrev ut en kortisonsalva som tydligen skulle hjälpa. Det vill jag lova att det inte gjorde.

Nu, några veckor efter, så har utslaget spridigt sig över mestadels hela kroppen. Dom sitter över hela armarna, ryggen, rumpan, framsidan av knäna,öronen & nu även i ansiktet. Dom har dessutom ändrat form. Dom är ju mer som flera utslag ist för ett enda stort ihopsittande. Nästan som (till en början) små myggbett. Extremt röda, KLIANDE, vätskefyllda. Eftersom jag speciellt i sömnen kliar sönder mig så blöder det en del & dom förblir blöta med någor gult i mitten. Varliknande eller något sådant. Det är nästan som jag återigen skulle fått vattkoppor eller dylikt.

När jag kliar sönder mig så är det inte bara ett litet pyttehål som går upp, utan det är större partier som nästan ser ut att lossna av. Jag tycker det är väldigt otäckt. På nedre delen av ryggen sitter det värsta. Det är ca 5cm stort. Inte lika rött som de andra men mer hudlossande. Man kan "dra bort" stora delar av skinnet. Det är ibland väldigt torrt. Men för det mesta ett väldigt blött utslag även det ´gulaktigt. Jag blir tokig & vet inte vad jag ska göra eftersom min läkare säger att det beror på för mycket dusch osv.

Salvorna/krämerna jag testat hjälper ju inte alls. Det känns som det dag för dag kliar mer & mer! Hjälp, vad ska jag göra?!

Att ha en spridande hudsjukdom väcker oro och ångest, ffa när det inte det hjälper med de utskrivna salvor som Du fått. På det sätt Du beskriver Dina utslag med klåda, vattkoppsliknande, vätskande besvär mm får jag den känsla att det har blivit en infektion i hudbesvären, det vi kallar impetigo (eller svinkoppor på svenska). En bakteriell infektion i huden som beror på antingen stafylokocker eller ibland på streptokocker (halsflussbakterier). Jag skulle rekommendera Dig att ta kontakt med Din vårdcentral igen och ta en bakterieodling från huden. Sen sannolikt ge Dig en kombination med ett antibiotika tillsammans med en starkare kortisonkräm, för att snabbt dämpa själva klådan. Detta borde ha betydligt bättre effekt.
/Anders

Läs även frågor och svar om impetigo (svinkoppor).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: