Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som blixt från klar himmel

Hej!
Jag är 27 år och har aldrig tidigare haft problem med eksem, annat än enstaka gånger och då snabbt övergående och på mycket begränsade områden på kroppen. Har vad jag vet heller aldrig varit allergisk mot något, vare sig mat, metaller, djur, parfymer eller någonting annat.

Men nu har jag plötsligt attackerats av eksem! Det började runt ögonen. Ögonlocken blev skrovliga, röda, svullna och började klia. Sedan spred det sig till kinder, haka, hals och överarmar. Läpparna blev torra och spruckna. Vad jag kan se är det inga blåsor eller vätska eller så, bara dessa torra, röda, kliande eksem. Har ingen kräm som jag använder på alla de här ställena, har inte ändrat några vanor i övrigt vad jag kan komma på. Har inte drabbats av stress eller liknande. Det började för någon vecka sedan, och sprids mer och mer för varje dag som går. Vad kan det vara för fel och hur ska jag behandla det?

Uppblossande eksem som kommer som något nytt är alltid en utmaning. Det är tyvärr inte alltid man riktigt får reda på den utlösande orsaken. Lite att tänka på:
1/ Sitter det i ansiktet och med start från ögonlocken kan det mycket väl ha att göra med något Du är allergisk emot eller att det bara är något irriterande ämne. Kan mycket väl vara efter arbete med händerna, och sen har man gnuggat sig i ögon/ansiktet. Arbete med/hanterat nya kemikalier, krämer, arbetat med glasfiber, planterat om krukväxter?? Listan kan bli lång.
2/ Nu när första vårsolen börjat dyka upp, kan det vara solorsakade besvär. Solat ute eller i solarie innan det startade? Vissa läkemedel kan förstärka solljuseffekten och göra Dig mer solkänslig.
3/ Sen kan man tänka sig att det är nån helt annan sjukdom som inte har med eksem att göra?

Åtgärd - är huden torr, kliande och röd använder Du vanlig Hydrokortison eller Uniderm receptfritt från Apoteket och smörjer Dig 2ggr/dag i 1 vecka. Använd nån mjukgörande kräm om Du behöver. Blir Du inte bättre ska en läkare titta på Dig, lämpligen husläkaren. Har Du blivit mkt bättre, kan Du från 2'a veckan börja glesa ut kortisonbehandlingen, t.ex använda 1 gång/dag 1v, sen varannan dag osv. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!