Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som blixt från klar himmel

Hej!
Jag är 27 år och har aldrig tidigare haft problem med eksem, annat än enstaka gånger och då snabbt övergående och på mycket begränsade områden på kroppen. Har vad jag vet heller aldrig varit allergisk mot något, vare sig mat, metaller, djur, parfymer eller någonting annat.

Men nu har jag plötsligt attackerats av eksem! Det började runt ögonen. Ögonlocken blev skrovliga, röda, svullna och började klia. Sedan spred det sig till kinder, haka, hals och överarmar. Läpparna blev torra och spruckna. Vad jag kan se är det inga blåsor eller vätska eller så, bara dessa torra, röda, kliande eksem. Har ingen kräm som jag använder på alla de här ställena, har inte ändrat några vanor i övrigt vad jag kan komma på. Har inte drabbats av stress eller liknande. Det började för någon vecka sedan, och sprids mer och mer för varje dag som går. Vad kan det vara för fel och hur ska jag behandla det?

Uppblossande eksem som kommer som något nytt är alltid en utmaning. Det är tyvärr inte alltid man riktigt får reda på den utlösande orsaken. Lite att tänka på:
1/ Sitter det i ansiktet och med start från ögonlocken kan det mycket väl ha att göra med något Du är allergisk emot eller att det bara är något irriterande ämne. Kan mycket väl vara efter arbete med händerna, och sen har man gnuggat sig i ögon/ansiktet. Arbete med/hanterat nya kemikalier, krämer, arbetat med glasfiber, planterat om krukväxter?? Listan kan bli lång.
2/ Nu när första vårsolen börjat dyka upp, kan det vara solorsakade besvär. Solat ute eller i solarie innan det startade? Vissa läkemedel kan förstärka solljuseffekten och göra Dig mer solkänslig.
3/ Sen kan man tänka sig att det är nån helt annan sjukdom som inte har med eksem att göra?

Åtgärd - är huden torr, kliande och röd använder Du vanlig Hydrokortison eller Uniderm receptfritt från Apoteket och smörjer Dig 2ggr/dag i 1 vecka. Använd nån mjukgörande kräm om Du behöver. Blir Du inte bättre ska en läkare titta på Dig, lämpligen husläkaren. Har Du blivit mkt bättre, kan Du från 2'a veckan börja glesa ut kortisonbehandlingen, t.ex använda 1 gång/dag 1v, sen varannan dag osv. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: