Ange ditt sökord

Annons:

Eksem runt ögonen?

Jag fick under förra året ljusbehandling, kortisonkrämer och oljebad – på hudmottagningen där jag bor – för mitt eksem på skinkorna/veck, brösten,hals och ögon. Jag fick behandling 8-9 månader och mina besvär minskade och till slut försvann det helt. I sept i fjol avslutade jag det hela. Nu har jag fått besvär med eksem runt ögonen och på ögonlocken. Runt ögonen är jag torr och ögonlocken är röda/blåsor och är irriterade. Huden runt ögonen har rynkat ihop sig och jag ser ut som en 90-åring. Jag använder Propyless på hela kroppen även runt ögonen men inget hjälper. Kan jag ha någon form av ögoninflammation eftersom mina ögon rinner o känns irriterade? Har nu haft detta i ca 2 månader och undrar vad jag ska göra. Uppsöka hudmottagningen igen eller har ni något tips på annan kräm/kortison som används runt ögonen/ögonlock?

Mvh
Tiina

Hej!
Det låter ju som om du har ett atopiskt eksem, och det är ju tyvärr vanligt att besvären återkommer någon tid efter avslutad behandling. Därför är det ju viktigt just för sådana patienter att ha kontakt med sin hudläkare/hudklinik, alternativt få recept mm från husläkaren i lugna perioder, men kunna vända sig till kliniken när det blir besvärligt! Alltså tycker jag att det naturliga är, att du tar kontakt med hudmottagningen som hjälpte dig förra gången.

Det du beskriver är ögonlockseksem. I första hand används kortisonkrämer enligt särskilda scheman, men man kan också behandla framgångsrikt med en ny kräm som ej innehåller kortison (Protopic). Detta preparat är så nytt att det i första hand används av specialister, och det är ytterligare ett skäl att vända dig direkt till dem.

Propyless är för tunt antagligen, pröva tills du får hjälp, att behandla själv med hydrokortisonsalva från Apoteket morgon och kväll en vecka (gärna Mildison), samt Repair som är en bra, fet kräm, receptfri.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: