Ange ditt sökord

Annons:

Eksem pga allergi mot lärkträd?

Jag undrar om man kan vara allergisk mot träslaget lärk för så fort jag är i närheten av det så borjar det klia. Min bror har fått som eksem och nästan blåsor med klåda på hela kroppen sen han började jobba med skog.

Hej!
Bästa sättet att ta reda på om man är kontaktallergisk mot ett ämne, är sk epicutantest. Då sätter man testlappar på ryggen med många olika ämnen. Ett sådant ämne är kolofonium, som finns bla i bark. Efter 3 och 5 dagar läser man av om det blivit en reaktion för något av ämnena.
Både din bror och du kan söka husläkaren för att få remiss till hudspecialist för denna utredning. Det finns också särskilda "yrkeshud"-kliniker vid universitetssjukhusen i landet. Där utreds hudproblem som är förknippade med arbetsmiljön på något sätt. Hudspecialister kan remittera dit i speciellla fall.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!