Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på händer

Hej.
Jag har en dotter på 5 år som alltid har haft torr hud. Till och från har hon böjveckseksem som vi då behandlar med kortisonsalva framgångsrikt. Vi har aldrig sökt för detta efersom det har fungerat att bara smörja. Men nu har hon extremt torr hud på ovansidan av sina händer. Till och från så har huden spruckit så den har börjat blöda. Vi har testat diverse salvor, men inget verkar fungera. Hon får inte använda tvål har vi sagt och inte heller gå utan vantar nu när det var kallt. Vad skall man göra?
Hälsn. Filippas mamma.

Hej!
Det låter som atopiskt eksem, och lokalisation på händerna yttrar sig ofta som en väldigt torr och sprickande hud. Det framgår inte vilka salvor som prövats. I det här fallet kan man nog komma långt med mjukgörande i kombination med en lite starkare kortisonsalva enligt ett nedtrappningsschema. Sådana salvor är receptbelagda, så ni bör söka upp husläkaren för hjälp med detta, ev remiss till hudspecialist.
Att minimera tvålanvändandet och hålla händerna varma är kloka åtgärder som bidrar till föräbttring när hon fått riktiga läkemedel.
FN

Se även:
Vanliga frågor och svar om handeksem.
Handeksem i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: