Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på bröstvårtorna vid amning

Hej!
Då jag ammade mitt första barn fick jag efter 9 månaders amning stora eksem som kliade och blödde runt bröstvårtorna. Detta ledde till att jag slutade amma när barnet var drygt tio månader, vilket jag kände var för tidigt att sluta eftersom det i övrigt funkade jättebra med amningen.
Jag fick efter amningsperioden Elocon utskrivet och fick bukt med eksemet. Jag har fortsatt smörja då och då och hållt det "i schack".
Nu ammar jag barn nummer två och smörjer ca en gång i veckan med Elocon då jag märker att det annars börjar klia och eksemet kommer tillbaka. Jag smörjer efter jag ammat på bröstet och tvättar sedan av det insmoda bröstet innan nästa amning. Barnet är snart 3 månader gammalt.
Är det någon fara för barnet med kortisonbehandling av eksemen?? Jag vill inte sluta amma!

Hej!
Det låter som om du med en försiktig behandling lyckas klara av detta ganska vanliga och besvärliga problem. Det går bra att göra som du gör, tvätta inte för ivrigt bara för då ökar ju nötningen på huden och det är den som ger upphov till eksemen. Om kortisonet har torkat in i huden så anses det inte finnas någon skaderisk för barnet. Några biverkningsrapporter har jag inte funnit.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: