Ange ditt sökord

Annons:

Eksem (?) på baksidan av låren samt mellan skinkorna

Hej! Min syster är 16 år och har fått nåt slags eksem tror vi. Det började mellan skinkorna sedan några på baksidan av låren och nu även ett par fläckar i ansiktet.

Det är som blåsor och en del med vätska i. De kliar och svider ibland. Hon har fått kortisonsalva och smörjt i 2 dagar. Vad kommer dessa eksem från? Kan det vara vattnet i sjön? Någon speciell matprodukt? Solen? Hon har aldrig haft eksem förut, kommer detta att komma tillbaka eller kan man ha det bara en gång. Hur sprider dessa sår/blåsor sig? Hur lång tid brukar det ta med kortison för att få bort dem? Smittar det vid toalettbesök?
Tacksam för svar
/Stina

Hej!
Vad eksemet kommer sig av är svårt att bedöma, av de saker du särskilt frågar om är det troligare att något utifrån kommande, tex sjövatten, bidrar till uppkomst/försämring av eksem. Knappast solen eftersom det börjat där solen inte kommer åt så bra. Om det är ett infekterat eksem (med bakterier) så smittar det mest via handkontakt och tex använda handdukar, men toalettsitsen är också tänkbart. Om inte enbart kortison hjälper får man kanske lägga till antibiotikatabletter, hör med behandlande läkaren isåfall!
fn

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: