Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på överkroppen

Hej
Jag fick för ca en vecka sen en röd torr fläck på ryggen. Strax efteråt fick jag röda prickar ca 0,5cm i diameter på ryggen, magen och sidorna. Nu efter några dagar har de blivit fler och större. På hela överkroppen finns nu fullt med prickar också på benen finns några.
De börjar nu bli lite torra och är riktigt röda. De har inte kliat och det är inte som blåsor.
Jag hade liknande för några år sen och var då till doktorn och visade. Han sade att det inte var nåt farligt men jag minns tyvärr inte vad det var som jag hade då. Kan det vara nån allergi eller nåt? Vi har just skaffat hund och jag hoppas verkligen att det inte är hundallergi. Snälla hjälp mig om ni kan.

Uppblossande utslag på kroppen kan naturligtvis bero på olika orsaker. På Din berättelse att döma med först en större "fläck" som efterföljs av många små som sitter främst på bålen och bara nån enstaka på armar o ben, skulle det mycket väl kunna vara Pityriasis rosea. Du ska i så fall inte få några utslag på underarmar, händer och fötter. Man tror detta beror på en virusinfektion, som gett utslagen. Vanligare höst och vår. Går över spontant på 6-8 veckor. Stämmer det med beskrivningen är det bara att vänta ut det hela, men har Du även andra besvär förutom utslagen (feber, lymfkörtelsvullnad el dyl) bör Du låta Din distriktsläkare ta en titt
/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: