Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på ögonlocken

Jag har haft böjveckseksem sedan jag var liten. Dessa har blivit bättre men nu har jag fått eksem på ögonlocken, vilka svullnar upp och kliar. Jag undrar om det är farligt att behandla detta med Uniderm kräm? Jag har även ett torrt kliande eksem på halsen.

Böjveckseksem eller atopiskt eksem, som det även kallas, är en vanlig eksemform. Man räknar med att ca 25% av dagens barn kommer få varierande besvär av denna eksemform. Hos de flesta "växer det bort", men hos ca 10-15% har man kvar sitt eksem som vuxen. Tillhör man dessa sitter eksemet vanligen i ansiktet (gärna runt ögon), halsen och som handeksem.
Grundbehandlingen utgörs av mjukgörande krämer och skulle inte detta vara tillräckligt kan man gärna lägga till en svag kortisonkräm, t.ex Uniderm. På kroppen kan man behöva en stark kortisonkräm, t.ex Elocon.
Olika ställen på kroppen är olika känsliga för kortison, och ögonlocken är lite extra känsliga. Att smörja dagligen med Uniderm även på ögonen brukar gå bra, och ibland ifall det behövs, kan man även behöva använda en medelstark kortisonkräm där. Skulle det bli så att man för sitt ögoneksem skulle behöva smörja med kortison flera gånger dagligen under flera månader, är behandlingen inte optimal. Då är det kanske dax att pröva nåt helt annat, som t.ex en lokalt immundämpande salva på recept som heter Protopic.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: