Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på ögonlocken

Jag har haft böjveckseksem sedan jag var liten. Dessa har blivit bättre men nu har jag fått eksem på ögonlocken, vilka svullnar upp och kliar. Jag undrar om det är farligt att behandla detta med Uniderm kräm? Jag har även ett torrt kliande eksem på halsen.

Böjveckseksem eller atopiskt eksem, som det även kallas, är en vanlig eksemform. Man räknar med att ca 25% av dagens barn kommer få varierande besvär av denna eksemform. Hos de flesta "växer det bort", men hos ca 10-15% har man kvar sitt eksem som vuxen. Tillhör man dessa sitter eksemet vanligen i ansiktet (gärna runt ögon), halsen och som handeksem.
Grundbehandlingen utgörs av mjukgörande krämer och skulle inte detta vara tillräckligt kan man gärna lägga till en svag kortisonkräm, t.ex Uniderm. På kroppen kan man behöva en stark kortisonkräm, t.ex Elocon.
Olika ställen på kroppen är olika känsliga för kortison, och ögonlocken är lite extra känsliga. Att smörja dagligen med Uniderm även på ögonen brukar gå bra, och ibland ifall det behövs, kan man även behöva använda en medelstark kortisonkräm där. Skulle det bli så att man för sitt ögoneksem skulle behöva smörja med kortison flera gånger dagligen under flera månader, är behandlingen inte optimal. Då är det kanske dax att pröva nåt helt annat, som t.ex en lokalt immundämpande salva på recept som heter Protopic.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!