Ange ditt sökord

Annons:

Eksem och mörka fläckar

Hej!
Jag är 22 år och har haft böjveckseksem av och till i 9 år, (samt när jag var liten). Jag har använt både mild och stark kortison, Betnovat, under dessa 9 år. Hade många gånger vätskande eksem efter rivningar.
Har inte så mycket eksem i dagsläget, men nu är huden mycket mörkare på dessa ställen(armar, ben och hals). Jag undrar om det beror på det starka kortisonet, att jag har använt det så pass länge? Jag smörjer armarna fortfarande (med Betnovat) när eksemet kommer tillbaka, finns det något annat preparat mot eksem utan biverkningarna hudförtunning och pigmentförändringar? Och det viktigaste av allt, kan man göra något åt dessa mörka partier där eksemet fanns/finns? Kommer de att försvinna?

Vid ett färskt eksem med klåda, kan blodkärlen gärna läcka lite blod ut i vävnaden, vilket ger en varierande grad av "tatuering" med blodfärgämne i vävnaden. Detta ter sig ofta som en blå-brun missfärgning. Detta bleknar med tiden ifall eksemet är lugnt, men det kan dröja 0,5-1 år. Sen kan man ifall man använt riktigt mycket kortison, göra att huden blir tunnare och av detta får man som blåmärken i huden av lättare trauma. Sen ibland kan det vara så att man är underbehandlad och eksemet aldrig blir lugnt, vilket även kan ge en viss missfärgning.
Har man svårt att komma ifrån kortisonet, brukar man gärna lägga till ljusbehandling eller vid riktigt svårt eksem överväga immundämpande tabletter (ska skötas av hudläkare). Det alternativ man kan tänka sig i stället för kortisonkräm är Protopic eller Elidel, men dessa ska man inte kombinera med ljusbehandling. Det bästa är nog att en läkare bedömer Dina hudbesvär och att Ni därefter tillsammans kommer fram till en lämplig behandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!