Ange ditt sökord

Annons:

Eksem när jag solar

Hej!
Varje gång jag solar så får jag som röda utslag, knottriga och kliande. Det kommer inte över hela kroppen bara vid armhålorna, under brösten och under naveln. Det blir bara när jag ligger och solar/badar. Är det eksem eller allergi?

Sannolikt är Dina besvär vad Vi kallar Polymorft ljusutslag, dvs en typ att ljuskänslighet som drabbar ca 20% av vuxna och kommer framförallt på våren när man börjar solbada. Blir som rodnad med klåda och plitor, som sitter i max 1 vecka. Brukar se en "härdning" under sommaren, dvs att man successivt tål solen bättre och bättre och inga besvär i slutet av sommaren. Orsaken är okänd, men någon typ av "solöverkänslighet" förekommer även om det strikt är varken eksem eller allergi. Det viktigaste är att sola försiktigt, och successivt öka på soltiden. Får man besvär, kan man dämpa det med Hydrokortisonkräm eller att ta det lugnt med solen.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!