Ange ditt sökord

Annons:

Eksem kring ögonlocken

Hej!

Jag läste precis att det nu finns ny salva som inte innehåller kortison, mot atopiskt eksem kring ögonlocken. Vad heter den? Undrar även om det finns någon bra mjukgörande salva/kräm, som inte irriterar ögonen, som jag kan använda i det här området?

Eksembesvär i ansiktet är ofta lite speciellt och kan kräva lite speciell behandling. Starka kortisonkrämer bör man i möjligaste mån undvika i ansiktet och ffa runt ögonen.
Den salva som kommit sen drygt 1 år tillbaka heter Protopic, och är helt kortisonfri och effekten kommer via att stänga av immunsystemets signaltrafik (enkelt förklarat). Den ingår i Apotekets rabattsystem. Det finns även en kräm inom samma grupp som heter Elidel, men den är inte rabatterad. Detta kan vara ett alternativ vid behandling av eksem. Recept krävs, så diskutera med Din läkare.
Ang bra kräm till ansiktet är det många gånger en ensklid preferens som avgör. Gäller det runt ögonen är det nog bäst att bara ha en fet kräm utan fuktighetsbevarande ämnen som karbamid och propylenglykol, då dessa kan svida. Vill Du ha en inte så fet kräm kan Miniderm vara bra. Vill Du ha en fet kräm till kvällen är det många som uppskattar Repair. Bägge finns på Apoteket.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: