Ange ditt sökord

Annons:

Eksem kring ögonen

Hej Ylva!
Jag är en nitton årig tjej som under flera år har haft eksem/utslag kring ögonen, mer eller mindre i stort sätt varje dag. Utslagen liknar små röda “pluppar”, ibland med en liten vit prick i. Utslagen uppkommer på ögonlocken men även under ögat. Utslagen blit inte torra men ibland kan det hända att de kliar lite och att det kan kännas svullet. Har varit hos läkare (på vårdcentralen) tre gånger, men de har bara skrivit ut cortisonsalva, som är det enda som hittils har hjälpt. Jag vet att det inte är bra att använda cortison kring ögonen, men jag måste använda salvan varje till varannan dag, annars blossar utslagen upp ännu mer. Blir tokig snart om det ska fortsätta så här hela livet…

Svar till signaturen Eksem,allergi?
Det var inte lätt att gissa vad detta kan vara. Det låter inte som eksem, då det kliar endast ibland och tydligen inte fjällar heller. En utredning bör ändå göras för att utesluta kontaktallergi.
En variant av rosacea kallas perioral dermatit som trots namnet kan sitta kring ögonen. Typiskt för denna hudsjukdom är att kortison hjälper först men att det blossar upp värre vid försök att sluta.
Med tanke på att du haft så pass besvärligt så länge råder jag dig att ta kontakt med hudläkare för att få en säker diagnos och rätt behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 januari, 2002 Publicerad: 20 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: