Ange ditt sökord

Annons:

Eksem – jobbigt på vintern

Jag är en tjej på 18 år som haft "böjvecks-eksem" ungefär hela mitt liv. Jag var väldigt liten när dom började komma.
Till en början hade jag bara eksem i armveck, knäveck och hals, vad jag kan minnas. När jag började högstadiet så minskade eksemen och idag så har jag bara eksem på hösten och vintern och då brukar jag inte ha så mycket.
Men i åttonde klass så hände något som inte hänt innan. Jag fick stora röda, torra fläckar i ansiktet som vägrade läka, även fast jag smörjade konstant med min mjukgörande salva Decubal, som jag använt sedan eksemen började. Jag smörjade även en del med kortison jag fått av läkare, Mildison. Det tog drygt en vecka innan ansiktet läkte men så började det hela om igen efter ett tag och slutade inte förrän våren kom.
Så har det varit varje vinter sedan dess. Fast numera läker det dock snabbare, på ett par dagar ungefär.
Det är jobbigt att behöva gå till skolan eller gå ut över huvud taget med ett sådant ansikte. Många stirrar.
Min fråga till er nu är vad jag ska göra för att slippa det här? Jag har även en starkare kortison, Elocon. Men läkaren sa att jag inte fick använda den i ansiktet, utan på resten av kroppen. Jag fick bara använda den när det var "väldigt mycket" eksem i ansiktet.
Tack på förhand!

Hej!
Det du beskriver är väldigt vanligt vid atopiskt eksem, efter att ha suttit i böjveck hos barnet, så flyttar sig eksemet till ansikte och hals vilket är de platser där vuxna ofta har atopiskt eksem (om de har det!).
Det är riktigt att man måste vara försiktig med användandet av Elocon eller andra starka kortisonkrämer i ansiktet. Det kan ge biverkningar tex i form av ett slags acne.
Ofta kan de nya immunhämmande krämerna och salvorna tacrolimus (Protopic) eller pimecrolimus (Elidel), vara mer effektiva och ha mindre biverkningar vid användning mot eksem i ansiktet.
Du kan diskutera detta med din husläkare, och får sannolikt en remiss till hudspecialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!