Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, inget hjälper

Jag har haft eksem sedan födseln och inget hjälper. Har varit till ett antal doktorer som säger att det inte finns något att göra. Det blir bättre på sommaren men på vintrarna är det katastrof. Eksemen är på överkroppen, ibland ansiktet annars på hals, nacke, bröst och i armvecken samt handlederna. Vad kan jag göra?

Det finns hjälp till alla, men man kan ju tyvärr inte bli botad. Standardbehandling är mjukgörande krämer för att återfukta och återfetta huden, som har en lägre fetthalt än normalt. Fungerar inte detta brukar man lägga till ljusbehandling med UV-ljus (ofta kombination av sk UVA+UVB, ibland kan man pröva "solariesolning"). Skulle detta inte hjälpa kommer man in på tablettbehandling, som många gånger innebär tabletter med en immundämpande effekt. Detta bör/ska skötas av en hudläkare med erfarenhet. Man brukar kunna välja mellan Imurel, Methotrexate eller Sandimmun som brukar hjälpa de flesta.
Diskutera med Din behandlande läkare, och har Du "bara" skötts via vårdcentral/husläkare tycker jag Du ska remitteras vidare till en hudspecialist om Du har det så besvärligt.
/Anders

Läs frågor och svar om eksembehandling »

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!