Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i handflator och på fotsulor

Hej!
Skriver till er i hopp om att ni kan hjälpa mig. Det är så att jag har börjat få några konstiga utslag på mina handflator samt fotsulor den senaste tiden och kan för allt i världen inte komma på vad det är?
Läser för tillfället till Hudterapeut och har diskuterat detta med mina lärare och visat dom hur det ser ut, men ingen har sett eller hört om några liknande symptom.
Vill också påpeka att problemen började i samband med utbildningen. Har inte haft några eksemliknande problem tidigare.
Det som sker är att det först kommer små prickar som påminner om en vårta, med en intensiv klåda. Dessa små prickar försvinner emellertid och fjällning och en rodnad uppkommer istället med kliandet. Ett ännu senare skede är att huden får en förhårdnad och blir grövre just där utslaget sitter. Ibland kommer knottrorna ensamma men oftast ihop. Detta har än så länge enbart skett på händer och fötter, ej på handrygg eller fotrygg.
Att det är en typ av eksem är ju ganska uppenbart, men kan det vara så illa att jag utvecklat en slags vattenallergi, då jag är i mycket kontakt med just detta?
Eller kan det vara något slags virus?

Är evigt tacksam för svar då detta är min största dröm att få jobba inom hudvården!

M.V.H Josefine

Besvär från handflator och fotsulor kan bero på lite olika orsaker, och många gånger får man ställa diagnosen utifrån en kombination av utseendet + beskrivning hur utslagen växlat över tiden. Det som kallas vattenallergi diskuteras, men många gånger är det en extremt ovanlig sjukdom och är oftast är det en variant på nässelutslag.
Dina besvär skulle kunna stämma in på det som kallas för dyshidrotiskt eksem, dvs man tror det finns ett samband med svettningen. Oklar sjukdom som ofta kommer och går i skov. Den sitter vanligen på fingrars sidor och ibland inne i handflatan. När besvären kommer kan man pröva med en stark kortisonkräm modell Elocon, annars mest skydda händerna mot onödig uttorkning.
Sen vet man att mycket vattenkontakt har en irriterande effekt på händer/fötter. Börjar händerna bli ett problem nu under utbildningen, tror jag det är lika bra att Du kontaktar Din husläkare/distriktsläkare för diskussion och hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!