Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, hjälp min mamma

Hej!
Min mamma lider av eksem, och nu på senare tid har det bara blivit värre. Hon är 60 år och fick eksem när hon var runt 20. Det är ju ärftligt hos henne för hennes far hade det också. Nu har det börja sprida sig. Hon har otroligt hemska händer, de varar, spricker o blöder. Hon går till en läkare varje månad som sjukskriver henne till 25% pga detta. Sedan ger hon mamma massor med starka salvor som hon inte kan ha för de är för starka.
På senare tid har det börjat sprida sig på benen, öronen och armarna. Det är ju självklart händerna som är värst. Nyligen så råkade hunden slita bort hud från dem och de vill inte sluta blöda. Mamma är bussförare också och klarar endast att arbeta 25% för händernas skull, men det har nästan blivit värre nu också. Hon har svårt att köra bussen och sin egen bil. Imorse när hon vaknade så hade hon sovit med en handske och vecken som hade blivit av den sitter fortfarande kvar. Jag är så orolig för henne, hon ser hemsk ut på kroppen, vad ska hon göra?
Tack för svar/Cecilia
(Det är mamma som är 60år, jag är 21 år.)

Den sorts eksembesvär som Din mamma lider av kan vara det vi kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem, men många gånger startar det redan i barnaåren.
Vid mer utbredda eksem gäller det dels att förhindra en bakteriell infektion i eksemet, som kan vara en förvärrande faktor (och antibiotika kan behöva ges). Är det ett utbrett eksem är det många gånger svårt att hålla efter med bara kortison- och mjukgörande krämer. Då behöver man ofta lägga till ljusbehandling med UV-ljus och/eller tablettbehandling. Det som snabbast bryter själva eksemet är oftast kortisontabletter i en kur eller ifall man siktar på en "bromsmedicin" på sikt som Sandimmun, Imurel eller t.ex Methotrexate. Detta bör/ska nog skötas av en hudläkare med erfarenhet av denna sorts behandling. Har hon "bara" kontakt med distriktsläkaren/husläkaren, tycker jag hon ska remitteras vidare ifall hon inte blir bättre.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: