Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, hjälp min mamma

Hej!
Min mamma lider av eksem, och nu på senare tid har det bara blivit värre. Hon är 60 år och fick eksem när hon var runt 20. Det är ju ärftligt hos henne för hennes far hade det också. Nu har det börja sprida sig. Hon har otroligt hemska händer, de varar, spricker o blöder. Hon går till en läkare varje månad som sjukskriver henne till 25% pga detta. Sedan ger hon mamma massor med starka salvor som hon inte kan ha för de är för starka.
På senare tid har det börjat sprida sig på benen, öronen och armarna. Det är ju självklart händerna som är värst. Nyligen så råkade hunden slita bort hud från dem och de vill inte sluta blöda. Mamma är bussförare också och klarar endast att arbeta 25% för händernas skull, men det har nästan blivit värre nu också. Hon har svårt att köra bussen och sin egen bil. Imorse när hon vaknade så hade hon sovit med en handske och vecken som hade blivit av den sitter fortfarande kvar. Jag är så orolig för henne, hon ser hemsk ut på kroppen, vad ska hon göra?
Tack för svar/Cecilia
(Det är mamma som är 60år, jag är 21 år.)

Den sorts eksembesvär som Din mamma lider av kan vara det vi kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem, men många gånger startar det redan i barnaåren.
Vid mer utbredda eksem gäller det dels att förhindra en bakteriell infektion i eksemet, som kan vara en förvärrande faktor (och antibiotika kan behöva ges). Är det ett utbrett eksem är det många gånger svårt att hålla efter med bara kortison- och mjukgörande krämer. Då behöver man ofta lägga till ljusbehandling med UV-ljus och/eller tablettbehandling. Det som snabbast bryter själva eksemet är oftast kortisontabletter i en kur eller ifall man siktar på en "bromsmedicin" på sikt som Sandimmun, Imurel eller t.ex Methotrexate. Detta bör/ska nog skötas av en hudläkare med erfarenhet av denna sorts behandling. Har hon "bara" kontakt med distriktsläkaren/husläkaren, tycker jag hon ska remitteras vidare ifall hon inte blir bättre.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!