Ange ditt sökord

Annons:

Eksem bakom öronen, kan örhängen användas trots detta?

Hej! Min dotter är 12 år och har aldrig haft något besvär med eksem eller liknande. Hon fick därför när hon var 10 år ta hål i öronen vilket hon hade längtat efter i många år. Hon har bara fått använda örhängen utan nickel (om vi inte blivit lurade när vi köpt örhängen någon gång). Nu är det alltså 2 år sedan hon tog hål. I somras blev hon röd, särskilt bakom ena örat men båda är drabbade och det ser ut som eksem. Det är rätt ordentligt rött och lite “fett”. Hon har varit hos skolsköterskan som sagt att hon ska smörja med kortisonkräm. Det har blivit lite bättre men inte helt. Hon har inte fått använda örhängen på några månader då vi tänkt att det berodde på dom. Hon är mycket ledsen över detta då hon verkligen älskade att ha örhängen. Kan hon använda örhängen igen?

Det är ju svårt för mig att säga om din dotters eksem bakom öronen beror på en kontaktallergi mot nickel. Hur är det om hon får oäkta metall mot huden någon annanstans, till exempel vid jeansknapp eller halsband? Börjar huden klia och bli röd där också? Ibland kan man få ett irritativt eksem kring örhängen på grund av värme, det behöver inte vara nickelallergi. Gör så att vänta med örhängena till huden är helt normal igen. Pröva sedan på nytt. Om hon åter får eksem bör man göra en allergitest - så kallad epicutan-test - som utföres på hudklinik.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: