Ange ditt sökord

Annons:

Effektiv rökavvänjning

Om man inte klarar av att sluta röka själv, vad finns då för hjälp att få? Finns det verkligen något som funkar och vad funkar i så fall bäst?
Linda, 34

Det viktigaste för att lyckas med sitt rökstopp är att vara motiverad. Eftersom tobaksberoende både handlar om ett psykologiskt beroende och ett fysiologiskt beroende krävs en behandling som tar hand om båda delarna. I första hand ska nikotinläkemedel användas, som exempelvis nikotinplåster, nikotintuggummi och dessa har i kliniska studier visat sig fördubbla möjligheterna att bli rökfri jämfört med de som försökt att sluta röka utan hjälpmedel. Om man inte lyckas sluta röka med nikotinläkemedel finns två receptbelagda läkemedel på marknaden, Champix och Zyban, med mycket goda resultat av att förbli rökfri även på lång sikt. Champix® två till tredubblar möjligheten att förbli rökfri ett år efter rökstopp jämfört med placebo. Zyban® fördubblar möjligheten att förbli rökfri efter ett år jämfört med placebo.
Per-Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 1 april, 2009 Publicerad: 1 april, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: