Ange ditt sökord

Annons:

Drabbad av minserse

Har nu varit helt rökfri i 5 månader efter ha rökat ca 20 st. om dagen i 54 år.
Men nu har jag drabbats av “minerse” eller vad de kallar detta, hör nu sämre på ena örat, kan bli yr å kräkas väldigt mycket, kan komma när som helst, vad gör jag, min läkare sa att jag hade fukt i innerörat å att det går över på ett par dar om jag håller för näsan å blåser ut, men de har gått ett par veckor nu, vad gör jag ? Bengt 66 år

Grattis till ditt rökstopp. Tråkigt att du drabbats av Menieres sjukdom som är en sjukdom i innerörat som ger yrselattacker i kombination med hörselnedsättning och öronsus. Det finns uppskattningar på att 4 promille av världens befolkning skulle lida av Menieres sjukdom. I Sverige tror man att det finns 40 000 människor som lider av sjukdomen. Vanligast är att insjukna i åldersspannet mellan 40 och 60 år. Orsaken är ännu oklar men tros vara en ökning av vätsketrycket i innerörat – alltså en slags svullnadsreaktion. Besvären försvinner tyvärr inte på några dagar utan blir många gånger kroniska men med varierande intensitet. Såvitt jag känner till finns ingen koppling mellan rökstopp och debut av Menieres sjukdom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: