Ange ditt sökord

Annons:

Djup solbränna

Hej,
Jag har tidigare genom golf och vistelse på havet exponerat speciellt min nacke för solen. Den har i det närmaste blivit mörkbrun. Under vintertid går junormal solbränna bort med dessa partier behåller färgen och ser närmast smutsig ut med skarpa kanter till de ytor som skyddats av hår och kläder. Det tycks vara omöjligt att få bort. Varför går det inte bort, är det skadligt och finns det något sätt att bli av med det?

Svar till signaturen Fundersam
Vid långvarig och intensiv solbränna då man också kanske vid flertal tillfällen "bränt" sig ordentligt får man en inflammation i huden och en del pigment som "droppar ned"i underhuden. Underhudens celler byts inte på samma sätt som överhudens och dess pigment. Huden får en kronisk ljusskada och detta är förklaringen till att huden alltid ser mörk ut. Det går tyvärr ej att få bort på något sätt. Denna hud har ökad risk att utveckla hudtumörer.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: