Ange ditt sökord

Annons:

DHT och manligt håravfall

Hej, har en undran som gäller manligt håravfall. Vad jag förstår så beror detta på en förhöjd halt DHT i hårbotten samt en känslighet för detta hormon hos hårsäckarna. Min undran är; betyder detta att män med 1. mycket skägg 2. mycket kroppshår (t.ex. hår på bröstet) löper en större risk att drabbas av håravfall?För DHT ligger väl bakom såväl skägg som hår på bröstet? Behöver inte DHT-halten i hårbotten vara stor även fast man har skägg eller är “hårig”? Har det påvisats några samband? Vad jag vet har jag själv inte än drabbats av något håravfall.

Hej!
Redan Aristoteles undrade över varför män kunde vara skalliga och ändå ha tjocka skägg! Helt förstår vi inte det idag heller, såvitt jag vet och kunnat hitta. Det finns antagligen en olikhet i känsligheten för hormonet. Man vet att DHT fäster vid en sk receptor i hårfollilarnas celler.
Kanske finns det olika mängd av receptorn på de olika platserna.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 december, 2003 Publicerad: 15 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: