Ange ditt sökord

Annons:

David (23) har haft långvariga problem med fotvårtor:

Hej, jag har haft långvariga problem med fotvårtor. Några har försvunnit efter några år av sig själv och andra är kvar. De senaste åren har jag tre på vänster fot och en på höger. Har försökt “bekämpa” dem med vårtmedel från ACO. Men när jag filar/pillar bort den del av huden som dör, börjar det ofta blöda och då kan jag inte behanda vårtan mer på några dagar och då hinner huden byggas upp underifrån igen. Har nu i höst testat Wartner kylprodukt. Trodde jag hade blivit av med några då, men efter ett antal veckor återkom de. Vårtorna är mycket smärtsamma när jag står och går. Vart skall man vända sig för att få hjälp med att få bort dem en gång för alla? David, 23

Det grundläggande problemet med vårtor är att det handlar om virusinfektioner och den slutliga utläkningen är beroende av att det egna virusförsvaret aktiverar sig. Vårtvirusinfektioner är ”gamla” infektioner och ur infektionsförsvarets synpunkt ointressanta – de hotar inte kroppen genom att invadera den. Något sätt att säkert bli av med virus finns inte. På fotsula måste dessutom en viss försiktighet med kirurgiska metoder tillrådas – en uppkommen ärrbildning kan ge lika mycket besvär som vårtan.
Ingen kirurgisk behandling (inkl laser) kan ta bort allt virus.

Den behandling du redan driver är vettig. En vårta som hålls tunn ger inga besvär; det är först när den får bli stor och man trampar in den i foten som den gör ont. Effekten av vårtmedlet kan ökas genom att täcka vårtan med Duoderm-platta som kan köpas receptfritt på apoteket. På apoteket finns också plåster med salicylsyra som kan hjälpa till att ”skala ned” vårtan. Även om du inte blir av med vårtorna helt lönar det sig att behandla. Och även om det hittills varit segt så kan ditt virusförsvar plötsligt vakna till.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Hallén
Hud, sex och samliv
Uppdaterad: 26 oktober, 2015 Publicerad: 26 oktober, 2015

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: