Ange ditt sökord

Annons:

Daktacort och milda kortisonkrämer

Hej!
Jag har 2 frågor gällande mjälleksem.
Först undrar jag, behöver jag oroa mig för skör hud och pigmentförändringar om jag använder en mild (grupp1 steroid) kortisonkräm under en längre tid? Smörjer in mig 2-3 gånger i veckan på utsatta områden i ansiktet och det har fungerat bra men inte 100%.
Sen fråga nr2: Jag har inte testat kortison kombinerat med svampdödande medel tex daktacort, borde jag göra det? Och isåfall, kan man få en "re-bound" effekt med Daktacort?
Har testat fungoral schampo etc men har inte hjälpt.

Hej!
Ofta brukar vi rekommendera just det du prövat, hydrokortisonkräm kombinerat med ett medel mot jästsvamp. Detta för att de jästsvampar som finns naturligt på huden, bidrar till eksemet vid seborroiskt eksem, och till mjällbildning. Däremot kan man inte säga att jästsvamp orsakar dessa tillstånd, då skulle ju alla människor ha mjälleksem! Att du inte haft effekt av Fungoral som ju verkar mot jästsvamp, är också ett tecken på att andra faktorer bidrar till eksemet. En vanlig rekommendation är 1-2 ggr dagligen i högst en vecka, reboundeffekt brukar inte ses och inte heller kortisonbiverkningar.
Personer som inte blir så bra av daktacort och liknande krämer, kan ibland ha mycket god effekt av svavelinnehållande krämer med eller utan kortison. En hudspecialist kan ge råd och ev recept om detta.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!