Ange ditt sökord

Annons:

Daktacort och milda kortisonkrämer

Hej!
Jag har 2 frågor gällande mjälleksem.
Först undrar jag, behöver jag oroa mig för skör hud och pigmentförändringar om jag använder en mild (grupp1 steroid) kortisonkräm under en längre tid? Smörjer in mig 2-3 gånger i veckan på utsatta områden i ansiktet och det har fungerat bra men inte 100%.
Sen fråga nr2: Jag har inte testat kortison kombinerat med svampdödande medel tex daktacort, borde jag göra det? Och isåfall, kan man få en "re-bound" effekt med Daktacort?
Har testat fungoral schampo etc men har inte hjälpt.

Hej!
Ofta brukar vi rekommendera just det du prövat, hydrokortisonkräm kombinerat med ett medel mot jästsvamp. Detta för att de jästsvampar som finns naturligt på huden, bidrar till eksemet vid seborroiskt eksem, och till mjällbildning. Däremot kan man inte säga att jästsvamp orsakar dessa tillstånd, då skulle ju alla människor ha mjälleksem! Att du inte haft effekt av Fungoral som ju verkar mot jästsvamp, är också ett tecken på att andra faktorer bidrar till eksemet. En vanlig rekommendation är 1-2 ggr dagligen i högst en vecka, reboundeffekt brukar inte ses och inte heller kortisonbiverkningar.
Personer som inte blir så bra av daktacort och liknande krämer, kan ibland ha mycket god effekt av svavelinnehållande krämer med eller utan kortison. En hudspecialist kan ge råd och ev recept om detta.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: