Ange ditt sökord

Annons:

Dölja ärr.

Hej!
Jag har flera ärr (skärsårsliknande) en bit nedanför armvecket.
Alla är på ett ganska begränsat område och är ca 3-5cm långa.
Det jag undrar över är ifall det går att dra ihop hyn över alla dessa ärr och sy över det, så att det bara blir ett litet fint snitt? Jag skäms ganska mycket över dessa ärr för det ser verkligen ut som om jag skutit mig själv.

Jag har även en annan undring. Det är så att jag nyligen drog på mig en del skrapsår i ansiktet (hakan, kinden och kindbenet) efter en liten olycka.
Nu har jag blivit väldigt orolig ifall dessa skrapsår kommer att lämna efter sig fula ärr. Hur pass bra brukar skrapsår läka? Är det lätt att det blir kvar ärr?

Hjälp vore högeligen uppskattat.
Även ett nummer till någon som jag kan tala med om dessa problem.

Tack på förhand!!

Jag tror att man skulle kunna hjälpa dig att få ärren snyggare. Plastikkirurgen är ju den specialist som kan detta. Man kan till exempel göra så, att man "blåser upp" huden vid sidan om ärret så att denna töjs ut och sedan kan man kanske skära bort själva området med ärr och får kvar ett istället för flera.

Du måste diskutera detta med en plastikkirurg!
Risken att ärrbildningen uppstår beror helt och hållet på hur djup en hudskada är. Om hudskadan omfattar hela överhuden och då också det nedersta cellagret uppstår alltid en ärrläkning.
Finns dessa nedersta celler kvar växer de ut igen och man får inget ärr.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: