Ange ditt sökord

Annons:

Christo (man 18) drabbas ibland av röd och irriterad hud under och runt ögonen:

Jag drabbas ibland av röd och irriterad hud under och runt ögonen. Utslagen förekommer fläckvis, och de är kanske till storleken av små finnar. Sveda brukar förekomma, men inte så mycket att det skulle störa, bara om jag gnuggar ögonen blir det värre och svedan blir större. Jag har också gamla akneärr på axlarna och dessa reagerar också; på ärren, som numera är tunn hud, förekommer det liknande områden. Jag brukar endast få denna åkomma hos min flickvän. Där finns två hundar, men jag har aldrig förr varit allergisk mot sådana; har faktiskt inte drabbats av några allergier alls. Kan Ni ge mig några tips om vad det kanske kunde röra sig om? Christo, 18 

Jag är tveksam till att hundarna skulle spela roll, men samtidigt måste jag erkänna att din beskrivning inte ger en entydig diagnos: det kan vara en eksemreaktion (som inte måste vara allergisk) men det finns också en inflammatorisk sjukdom i ansiktet som heter rosacea som i atypiska fall kan stämma med din beskrivning – dock inte med akneärren. Du måste nog ta ditt utslag till doktorn så att det får inspekteras när det blommar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: