Ange ditt sökord

Annons:

Christo (man 18) drabbas ibland av röd och irriterad hud under och runt ögonen:

Jag drabbas ibland av röd och irriterad hud under och runt ögonen. Utslagen förekommer fläckvis, och de är kanske till storleken av små finnar. Sveda brukar förekomma, men inte så mycket att det skulle störa, bara om jag gnuggar ögonen blir det värre och svedan blir större. Jag har också gamla akneärr på axlarna och dessa reagerar också; på ärren, som numera är tunn hud, förekommer det liknande områden. Jag brukar endast få denna åkomma hos min flickvän. Där finns två hundar, men jag har aldrig förr varit allergisk mot sådana; har faktiskt inte drabbats av några allergier alls. Kan Ni ge mig några tips om vad det kanske kunde röra sig om? Christo, 18 

Jag är tveksam till att hundarna skulle spela roll, men samtidigt måste jag erkänna att din beskrivning inte ger en entydig diagnos: det kan vara en eksemreaktion (som inte måste vara allergisk) men det finns också en inflammatorisk sjukdom i ansiktet som heter rosacea som i atypiska fall kan stämma med din beskrivning - dock inte med akneärren. Du måste nog ta ditt utslag till doktorn så att det får inspekteras när det blommar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: