Ange ditt sökord

Annons:

Borttagning av leverfläckar

Hej Doktor Ylva Linde!
Jag vill börja med att tacka för en bra sida. Nu till mitt problem; Jag är en 19 årig tjej som har några stora komplex; en leverfläck på övre delen av bröstet (ca 0,5 cm i diameter), samt några på ryggen. Man skulle kunna kalla mig för en “prickig korv”. Jag skulle vilja veta hur jag blir av med mina små “parasiter” på bästa (mest smärtfria) sätt. Jag misstänker inte någon risk för malignt melanom, kan ingreppet utföras ändå? Hur går det till rent praktiskt? Används laser eller snittar man? Krävs det någon form av bedövning? Bildas det någon ärrvävnad? Vad kostar proceduren? Tror du att alla “parasiter” kan avlägsnas under ett och samma besök? Hur lång tid tar det? Ska jag vända mig till en vårdcentral eller till mitt sjukhus (bosatt i Södertälje)? Mycket tacksam för svar.
Vänliga hälsningar

Svar till signaturen Ulrika.
Hej Ulrika. Roligt att du tycker den här frågespalten är bra.
Alla människor har mellan 60-200 "leverfläckar" eller med ett bättre ord naevocellulära naevi. Om man har minsta misstanke på att det finns cellförändringar i ett naevus så tages det bort i lokalbedövning med kniv eller med laser som används som en kniv. Kanske behövs ett par tre stygn. Själva förändringen skickas ALLTID för mikroskopisk undersökning.
Detta görs på vårdcentral eller hudklinik eller annan läkare inom sjukvårdens kostnadsram. Om läkaren däremot bedömer att det inte finns minsta misstanke på cellförändringar i ett naevus så bör det INTE tas bort. Det blir alltid ett ärr och speciellt på bröst och rygg hos unga personer bildas lätt förtjockade fula ärr som kallas keloid. Man bör alltså låta bli att ta bort naevi av kosmetiska skäl! Skall ett naevus borttages skall det göras hos läkare ej på skönhetssalong.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 januari, 2002 Publicerad: 14 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: