Ange ditt sökord

Annons:

Borttagning av födelsemärken

Hej!
Jag är en tjej med väldigt många födelsemärken. Hur är en läkares inställning till att ta bort ett antal av dessa enbart i estetiskt syfte med hjälp av laser? Undersöker mina födelsemärken då och då och har kirurgiskt tagit bort ett par stycken, dels pga “byxlinningsskavning” samt pga ändring av färg och form. Ingen utav dem var farliga visade det sig. Har hudcancer i släkten. Om jag tar bort friska födelsemärken, främst de stora, minskar risken för hudcancer då?

Hälsningar Anna

Hej!
Borttagande av bruna prickar av rent estetiska skäl är ju egentligen ingen medicinsk fråga. Det bör vara vars och ens ensak, men kommer i allt mindre utsträckning att kunna finansieras av våra skattemedel. De räcker ju idag knappt till att ta hand om sjuka människor. OM man tar bort nevi (=leverfläckar, bruna prickar) med laser, så blir det ju ingen mikroskopisk undersökning. Sedan många år har vi i Sverige en rekommendation från Socialstyrelsen att alltid låta mikroskopiskt undersöka prickar som tas bort, eftersom läkaren kan ha fel och det kan vara ett malignt melanom.
Det går inte att påverka risken för hudcancer genom att ta bort sina "friska" märken. Arv, hudtyp och solvanor är de faktorer som påverkar uppkomsten av maligna melanom.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 januari, 2004 Publicerad: 15 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: