Ange ditt sökord

Annons:

Blodtrycksmedicin och känslig hud

Hej!
Jag är kvinna, 49 år och äter sedan i höstas Selen och Plendil för högt blodtryck. Nu är blodtrycket för det mesta omkring 80-90.

Men - jag får ett par timmar efter medicinen (särskilt) Plendil röd och hettande hud. Jag har tidigare fått diagnostiserat att jag har dermografi - urtikaria. Jag har hela mitt liv varit känslig i huden - kan inte klia mig med ett drag förrän huden sväller upp, hettar och det blir svullna röda streck i huden. Jag har lärt mig leva med detta och kliar mig inte - så jag kan inte säga att jag lider av det. Jag medicinerar ej mot detta.

Men sedan Plendil sattes in så är jag besvärad. Kan ej snart vara bland folk. Jobbar som lärare. Nu tar jag medicinen på eftermiddagen så jag är mest hemma. Det som känns värst är att läkaren skriver ut blodtrycksmedicin utan att "gå igenom" mig och min kropp. Han frågade nästan ingenting om mig.

Min fråga är: är jag extra känslig för dessa mediciner som ju faktiskt har biverkningar med värme och hettande hud? Hänger det ihop med min tidigare konstaterade känsliga hud? Vad kan jag göra? Jag är extremt rädd för att ta mediciner i onödan så helst vill jag ha bort dem igen. Ska jag byta? Men jag är rädd för att experimentera för mycket. Tacksam för svar

Svar till signturen Kicki.
Plendil kan som biverkan ge just hetta och rodnad hud. Jag tycker därför att Du skall be din läkare att få byta till annan typ av blodtrycksmedicin med annan verkningsmekanism.
Jag tror inte att dessa symtom blir värre för att Du också har en fysikalisk typ av urticaria som kallas tryckurticaria. Dessa besvär kan bli bättre med regelbunden förebyggande behandling med antihistamin.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 april, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.