Ange ditt sökord

Annons:

Blivit beroende av nikotintuggumin

Har slutat med hjälp av Nikotintuggummi.
Min fråga är hur blir jag av med nikotinbegäret från tuggummin, tuggar 4mg och har blivit beroende av dem.? tuggat i säkert 5år nu, men inte rökt. Har bytt det ena beroendet till ett annat!
Vore väldigt tacksam för svar.

Du har vunnit mycket hälsomässigt tack vare ditt rökstopp även om du fortfarande är nikotinberoende. Vi har inga vetenskapliga studier att stödja oss på vad gäller att besvara din frågeställning. Jag har dock haft ett antal patienter med liknande problematik som blivit nikotinfria med stöd av Champix och stödsamtal. Då Champix endast är registrerat för rökavvänjning har de då själva fått betala hela kostnaden för Champix (ca 23 kronor/dag) vilket de dock snabbt tjänat in. Då Champix verkar genom att blockera platsen där nikotinet utövar sin effekt i hjärnan (nikotinreceptorn) förefaller det rimligt att anta att Champix fungerar också vid andra former av nikotinberoende än rökning. I en studie som nyligen presenterats har Champix + motiverande stöd visat en klart bättre effekt än placebo + motiverande stöd för att uppnå ett snusstopp men hitintills är Champix registrerat endast som hjälp att uppnå ett rökstopp. Utöver tidigare omnämnd effekt genom blockering av nikotinreceptorn stimulerar Champix denna i viss utsträckning vilket bedöms minska abstinensbesvären.

För att bryta ett alkoholberoende finns några läkemedel som har klart bättre effekt än placebo och de är lyckligtvis godkända för behandling av alkoholberoende oberoende av om orsaken är fin cognac, ”en halv böj”, vin eller öl men det har vi ännu inte kommit vad gäller nikotinberoendet även om resultatet av snusstudien pekar på att så bör bli fallet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 22 mars, 2010

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: