Ange ditt sökord

Annons:

Blir mer och mer osocial

Hej! Jag har de senaste åren blivit mer och mer osocial och tappat mitt umgänge helt. Detta är utanför mitt arbete som är enormt socialt! Jag vill sällan/aldrig åka till någon på min lediga tid och om någon vill komma hem till oss känns det som ett tvång. Såhär har det aldrig varit förut utan jag har varit väldigt social och var sällan hemma när jag/vi var lediga. Kan det bero på att jag äter “fel” läkemedel eller är det så att jag är deprimerad utan att veta det? Jag kan tillägga att jag lider av detta då det känns fel mot min familj och mina vänner och att det känns onormalt. Jag äter tramadol/alvedon för min värk, enalapril för mitt höga blodtryck och paroxetin för att jag fick ångest för några år sedan. Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till mitt forna jag? Känns ohållbart såhär. Christina, 44 år

Du äter blodtryckssänkande (Enalapril), smärtstillande (Tramadol/Alvedon) samt antidepressivt (Paroxetin)läkemedel. På Din beskrivning låter det som att Du är fortsatt deprimerad (isolering, nedstämdhet). Om det Du står på sedan en längre tid inte är effektivt som antidepressivum så bör läkaren byta till ett annat antidepressivt/ångestdämpande läkemedel med annan verkningsmekaninsm, ev. remittera Dig till specialistpsykiatrin. Fundera på om tillägg KBT (kognitiv beteende terapi) skulle vara till hjälp för att komma till rätta med Dina negativa, dysfunktionella tankar.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 14 oktober, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: