Ange ditt sökord

Annons:

Sussie (29) ensamstående mamma har i flera år varit deprimerad och nedstämd:

Äter Cipralex 15mg/dag men känner fortfarande att något är "fel". Jag har tappat tron på att min sjukgymnast som fungerat som min psykolog kan hjälpa mig, och jag blir mer frustrerad för varje gång jag går dit. För en tid sedan läste jag en artikel om ADHD och kände igen mig på de symtom/kriterier som framfördes, så att jag tappade fattningen och började gråta. Finns det en möjlighet att min "psykolog" har missmedicinerat eller ställt "fel" diagnos på mig, och hur tar jag i sådant fall upp detta med henne? Eller kan jag på något sätt få hjälp med just detta på egen hand?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Vi läser ofta om symtom och besvär som vi tycker passar in på vårt eget liv. Detta gör att vi ofta kommer i bryderi. Har vi verkligen den sjukdom som finns beskriven – eller läser vi bara in de saker som vi tycker berör oss? Din läkare/psykolog kan mycket väl hjälpa dig att reda ut om de besvär som tynger dig har just denna orsak och om det finns orsak att ytterligare testa dig för störningar som ligger djupare och utgör ett betydligt större hinder för dig att fungera i samhället. En diagnos som ADHD kan vara svår att ställa – och det är viktigt att den verkligen är korrekt, med tanke på den allvarliga störning i hjärnans funktion som detta då är uttryck för. Fundera inte – utan tala med din läkare om dina tankar.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: