Ange ditt sökord

Annons:

Blir man trött, värk i benen, kramper och yrsel när man har åldersdiabetes?

Man 89 år,ingen övervikt.Har åldersdiabetes, en propp 2006. Behandling: diabetestablett,Trombyl 0,75, Inalapril 2,5,Anlodipin? 5 mg/dag. Är mycket trött,värk i benen,kramper nattetid,yrsel vid snabba lägesförändringar.
Doktorn har undersökt mage och njurfunktion och vanliga prover på hb,järn etc. Alla prover var bra. Doktorn säger att han får leva med trötthet och värk vid denna ålder. Mannen har ett rikt socialt liv och är helt klar i huvudet. Ska han nöja sig med detta svaret eller?

Det är ju i sig riktigt att man inte kan förväntas vara lika pigg som i 50-60-årsåldern. Föreligger dock symtomen med yrsel vid lägesändring och påtaglig trötthet måste man se på blodtrycket så det nu inte har blivit för lågt! Lägesyrsel ellersom vi säger, ortostatisk reaktion, kan mycket väl föreligga.

I de fallen måste man överväga att minska på den blodtryckssänkande medicinen både Enalapril och Amlodipin, under förutsättning att det inte är en bild som är förenlig med tilltagande sviktande hjärta. Utan tvekan är det så att många äldre kan ha lite för mycket medicin där det bara blir bättre om man minskar densamma något!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Halvarsson
Allmänmedicin
Uppdaterad: 16 maj, 2012 Publicerad: 16 maj, 2012

Liknande frågor

Hjärnan & Nerver

Hur kan man lindra nervsmärta?

 Jag har haft Diabetes mellitus under 40 år och tydligen fått nervskador på mina fötter, s.k. neuropati! Jag undrar om det finns bra mediciner för att slippa brinnande, knivhuggande nervimpulser; bultande och svullna fötter; irriterande stickningar och domnande fötter! Värktabletter med paracetamol respektive morfin ger ingen större effekt! Mina fötter har molande värk hela tiden och det gör att jag vaknar på nätterna många ggr. och har svårt att gå. Jag går som på kuddar och har svårt att balansera, ramlar många ggr. 

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Diabetes

Kost vid diabetes typ-2

Hej! Min sambo har precis fått reda på att han fått typ-2 diabetes. Nu försöker jag hjälpa honom med kosten. Har koll på en del saker, men tycker att det här med bröd och mellanmål är svårt, det känns som om det är socker i allting. Har inte fått träffa varken dietist eller diabetessjuksköterska så frågorna hopar sig.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: