Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor på handflatorna

Hej.
Min 15 åriga dotter har psoriasis som nu är under kontroll men har nu fått blåsor på handflatorna och fingrarna men bara på “insidan”. Dom här blåsorna är tomma inuti när hon tar bort dom. Det blir som en extrahud som dras bort. Hon smörjer sina händer dagligen flera ggr dag. Vad kan det vara?
Hälsningar

Psoriasis finns i lite olika varianter, och den enda sorten som kan ge blåsor specifikt i händer/fötter är PPP-varianten (Pustulosis Palmo-Plantaris). Dessa blåsor är knappnålsstora och kan bli uppåt ärtstora. Gulaktiga i början och mörknar succesivt mot blå-svart, för att sen torka in. På Din beskrivning låter det som dotterns besvär är nåt helt annat. Det finns lite olika tillstånd att tänka på där man ibland kan se det av läkemedel - äter hon något för sin psoriasis? Annars är nog det vanligaste med riktiga vätskefyllda blåsor det som kallas för dishydrotiskt eksem, som man tror beror på tilltäppta svettkörtlar.
Blir dotterns besvär inte bättre tror jag det är bäst att hennes läkare tittar på händerna/fötterna för att eventuellt utreda ytterligare, då blåsor inte tillhör det man normalt ser vid psoriasis.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: