Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor och utslag på hela kroppen

Hej!
Jag har fått utslag på hela kroppen som börjar övergå till blåsor.

Det började på armbågarna, dom vart alldeles torra och kliade nått fruktansvärt. Efter några dagar så såg jag hur utslagen spred sig till underarmarna, armhålorna, händerna, inner låren, ljumskarna, ja överallt på kroppen. Nu börjar utslagen på händerna likna vätskefyllda blåsor och dom kliar massor.

Var på vårdcentralen och pratade med någon jourläkare som sa att det var tvättmedel eller nåt jag ätit på senaste tiden, jag är säker på att jag ej ätit något jag har fått utslag av förut inom den sista tiden. Har inte heller bytt tvättmedel eller dylikt.

Dom sa att jag skulle hämta ut ett paket allergi tabletter vid namn "Acura" på apoteket för att dämpa klådan. Så jag gjorde det, men jag tycker det kliar lika mycket ändå. När jag läste på paketet så vart jag ganska fundersam om detta va rätt medicin eftersom den var mot hösnuva. Kan ni hjälpa mig?

Utslag med intensiv klåda som övergår till blåsor låter som nåt mer allvarligt inom hudsjukdomarna. Att veta Din ålder kan vara en vägledning. Acuro-tabletterna är ett sk anti-allergitablett som hjälper även mot nässelutslag och viss allergisk klåda. Så tanken var inte helt fel.
Vad Dina utslag beror på kan vara: en kraftigare eksemretning, en reaktion av en bakterieinfektion, ev reaktion av en virusinfektion eller en mer ovanlig form av blåsbildande hudsjukdom (det finns lite olika sorter som är olika vanliga vid olika åldrar). Jag tycker Du ska ta kontakt igen med Din husläkare/vårdcentral för att ta bakterieodling och vissa blodprover. För att lugna huden behövs säkert en starkare kortisonkräm, typ Elocon. Blir Du inte snabbt bättre, tycker jag en hudläkare snart bör få undersöka Dig för fortsatt utredning (inför detta kan det vara bra att lokalt t.ex på en arm undvika att smörja med kortisonkräm ifall hudläkaren vill ta sk hudprover).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: