Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor, klåda och irritation på händerna (återkommande)

Hej!
Sedan några år har jag haft ständigt återkommande små kliande blåsor på handflatorna och insidan av fingrarna. Det börjar med att huden känns lite irriterad, och efter en dag eller två uppstår det små vätskefyllda blåsor (ej upphöjda utan snarare nedsänkta i huden). Därefter får jag klåda och slutligen försvinner blåsorna och efterlämnar röd och något flagig hud.

Förloppet varar cirka 4-7 dagar och under denna tid ökar klådan när handflatorna kommer i kontakt med vatten/fukt. Vidare kan jag under längre perioder (en eller flera månader) vara helt fri från dessa blåsor. Sedan kommer de igen. Ibland återkommer de med bara några veckors mellanrum eller ännu kortare. Jag har nu varit helt symptomfri i över ett år. Men för några dagar sedan kom det tillbaks i full kraft.

Vad kan detta vara? Jag har försök söka svar men hittar inget. Jag kan heller ej påminna mig om att jag kommit i kontakt med något som skulle utlösa denna reaktion.

Mvh,
J

Hej!
Sk blåseksem eller "pomfolyx", "dyshidrotiskt eksem" eller andra beteckningar på denna form av handeksem, kan man få utan att vara kontaktallergisk. Man vet inte riktigt vad som orsakar det, men som andra former av handeksem bör man skydda huden mot nötning tex mycket våtarbete, smörja med mjukgörande kräm och ha handskar vid andra nötningsarbeten. Kortisonsalvor har ofta dålig effekt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: