Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor, klåda och irritation på händerna (återkommande)

Hej!
Sedan några år har jag haft ständigt återkommande små kliande blåsor på handflatorna och insidan av fingrarna. Det börjar med att huden känns lite irriterad, och efter en dag eller två uppstår det små vätskefyllda blåsor (ej upphöjda utan snarare nedsänkta i huden). Därefter får jag klåda och slutligen försvinner blåsorna och efterlämnar röd och något flagig hud.

Förloppet varar cirka 4-7 dagar och under denna tid ökar klådan när handflatorna kommer i kontakt med vatten/fukt. Vidare kan jag under längre perioder (en eller flera månader) vara helt fri från dessa blåsor. Sedan kommer de igen. Ibland återkommer de med bara några veckors mellanrum eller ännu kortare. Jag har nu varit helt symptomfri i över ett år. Men för några dagar sedan kom det tillbaks i full kraft.

Vad kan detta vara? Jag har försök söka svar men hittar inget. Jag kan heller ej påminna mig om att jag kommit i kontakt med något som skulle utlösa denna reaktion.

Mvh,
J

Hej!
Sk blåseksem eller "pomfolyx", "dyshidrotiskt eksem" eller andra beteckningar på denna form av handeksem, kan man få utan att vara kontaktallergisk. Man vet inte riktigt vad som orsakar det, men som andra former av handeksem bör man skydda huden mot nötning tex mycket våtarbete, smörja med mjukgörande kräm och ha handskar vid andra nötningsarbeten. Kortisonsalvor har ofta dålig effekt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!