Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor efter utlandsresa

Hej!
Jag var utomlands i förra veckan och eftersom jag är ganska mörk blev jag snabbt brun. När jag kom hem upptäckte jag små vätskefyllda blåsor på kroppen (större delen av mage och rygg) som framför allt visar sig när jag svettas. Jag har börjat flaga på hela kroppen, trots att jag inte (trodde jag..) bränt mig. Vad kan detta vara för blåsor? Försvinner de när jag flagat bort den övre huden? Det är precis som att huden inte andas. Jag solade solarie en gång innan resan. Kan detta vara orsaken? Är det farligt att blanda solariesol men vanlig sol?

Fjällning och blåsbildning efter utlandsresa beror nästan uteslutande på att man blivit bränd av solen. Får man en akut brännskada blir huden rodnad (första graden) eller akuta brännblåsor (andra gradens brännskada). Detta brukar man känna i form av den lokala ömheten och smärtan. Däremor ibland blir det mer som en kronisk bränning och det blir små blåsor som flyter ihop till större som sen gör att huden lossnar. Sen på flygplanet hem är det dessutom påtagligt torrt i luften, som gör att den uttorkade huden dessutom torkar ytterligare, som sätter igång fjällningen på allvar.
För Din del är det tyvärr bara att använda mycket mjukgörande kräm som återfuktar huden och vänta ut att en del av huden kommer fjälla av.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: