Ange ditt sökord

Annons:

Blåsor efter utlandsresa

Hej!
Jag var utomlands i förra veckan och eftersom jag är ganska mörk blev jag snabbt brun. När jag kom hem upptäckte jag små vätskefyllda blåsor på kroppen (större delen av mage och rygg) som framför allt visar sig när jag svettas. Jag har börjat flaga på hela kroppen, trots att jag inte (trodde jag..) bränt mig. Vad kan detta vara för blåsor? Försvinner de när jag flagat bort den övre huden? Det är precis som att huden inte andas. Jag solade solarie en gång innan resan. Kan detta vara orsaken? Är det farligt att blanda solariesol men vanlig sol?

Fjällning och blåsbildning efter utlandsresa beror nästan uteslutande på att man blivit bränd av solen. Får man en akut brännskada blir huden rodnad (första graden) eller akuta brännblåsor (andra gradens brännskada). Detta brukar man känna i form av den lokala ömheten och smärtan. Däremor ibland blir det mer som en kronisk bränning och det blir små blåsor som flyter ihop till större som sen gör att huden lossnar. Sen på flygplanet hem är det dessutom påtagligt torrt i luften, som gör att den uttorkade huden dessutom torkar ytterligare, som sätter igång fjällningen på allvar.
För Din del är det tyvärr bara att använda mycket mjukgörande kräm som återfuktar huden och vänta ut att en del av huden kommer fjälla av.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!