Ange ditt sökord

Annons:

Biverkningar av Champix?

Hej. jag håller på och slutar röka med hjälp av champix och har precis ökat dosen till 1 mg. Men min fråga är dessa biverkningar (i mitt fall: yrsel , illamående, kallsvettningar, trötthet) kommer de att avta med tiden eller är det dags att konsultera min läkare? Är rädd för att om jag tvingas avbryta behandlingen så kommer jag inte lyckas med min föresats. har använt champix för ca ett år sen, då var det inga problem med dom, mådde kanon/Solhoj, man 42 år

Solhoj,

I stora undersökningar där effekt och bieffekt av Champix jämförts med placebo utan att vare sig patient eller ansvarig läkare vet vad patienten fått (sk dubbelblind studie) är det betydligt vanligare med illamående och något vanligare med livliga drömmar hos de som får Champix. Vad gäller övriga beskrivna negativa effekter är det ingen skillnad mellan de som får Champix och de som får placebo. Andelen som lyckats sluta röka är betydligt högre bland de som får Champix jämfört med såväl Zyban, nikotinersättningsmedel som placebo. I en snusstoppsstudie var det likaså betydligt fler som slutade bland de som fick Champix jämfört med placebo. Om Champix tas tillsammans med föda eller rikligt med dryck brukar illamåendet minska. Illamåendet brukar minska över tiden. Dina övriga besvär kommer också att minska men ingen kan säga när.

Mvh,

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 27 september, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.